Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Enkel laxsoppa

Publicerat onsdag 30 april 2008 kl 10.19

4 port

400 g laxfilé
1 fänkål
1 purjolök
2 morötter
2 potatisar
1 msk olivolja
2 pressade vitlöksklyftor
1 l vatten
2 tärningar fiskbuljong
rivet citronskal
2 msk citronsaft
1 tsk timjan
vitpeppar från kvarnen
ev. salt (tänk på att buljongen är salt)

Ansa och dela fänkålen. Ta bort stammen och skär resten i mindre bitar. Strimla purjolöken, skala morötter och potatis. Skiva morötterna och tärna potatisen. Hetta upp olja i en gryta. Fräs grönsakerna, potatisen och vitlöken hastigt. Tillsätt vatten, buljongtärning, citronskal, citronsaft, timjan och peppar. Koka upp och låt sjuda under lock i 10-15 minuter. Dela laxen i mindre bitar. Lägg dem i soppan, sätt på lock och ställ soppan åt sidan i ca 5 minuter. Smaka av med ev. salt och peppar. Servera med ett grovt rågbröd. Vintips: Castello de Medina Sauvignon Blanc, nr 97606, 69 kr.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".