Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Mangosallad med solrosskott...

Publicerat tisdag 25 mars 2003 kl 16.01
I Meny vecka 12 2003: Karins vårsallader

Mangosallad med solrosskott och grillad lax samt exotisk dressing

2 mangofrukter 2 avocador 1 bunt salladslök 1 burk ruccolasallad 1 ask solrosskott 4 st. citrongräs ev. färsk koriander Exotisk salladsdressing: 5 msk vittvinsvinäger 3 msk lönnsirap eller asiatisk chilisås 1 msk riven färsk ingefära 1 pressad vitlöksklyfta 1 msk rivet limeskal 1 knivsudd sambal olek 2 msk asiatisk sojasås 1 msk sesamolja 3 msk solrosolja ½-1 tsk salt Blanda ihop ingredienserna till en dressing, gärna i matberedare. Vill man ha en ännu mera exotisk smak, så kan man mixa med 1 citrongräs, men då måste man sedan sila av det hela. 8 laxbitar à 30-40 g, gärna mittbiten av laxen Spetsa till citrongräset på den nedersta tjocka delen. Gör ett snitt rakt igenom laxbiten och trä på citrongräset som ett spett, trä ca 2 bitar lax på varje gräs. Tag 3-4 msk av den exotiska dressingen och marinera laxspetten med den. Låt stå och dra i ca 30 minuter. Skala och kärna ur mangofrukterna, skär dem i skivor. Dela avokadorna och tag ut kärnan, gröp ur fruktköttet med en sked och strimla salladslöken. Arrangera det hela vackert på ett fat och droppa den exotiska dressingen över och lägg ruccolasallad runt om. Strö gärna färsk koriander över. Torka av laxspetten och halstra dem på medelmåttlig värme i lite sesam- och solrosolja, det tar ca 3 minuter på varje sida. Tag gärna temperaturen med en stektermometer, laxen är godast när den har nått ca 47-50°. Tag upp spetten och placera dem på mangosalladen, droppa gärna över lite mera av den exotiska dressingen. Dekorera med solrosskotten och limeklyftor samt rostade sesam eller solrosfrö. Vinägerdressing: 1 tsk salt ½-1 tsk socker 1 krm malen vitpeppar 1 dl vinäger 1 tsk fransk senap 2 dl olja (efter smak) 2 msk hackad lök 1 riven vitlöksklyfta 1 msk hackad estragon Rör ihop alla ingredienser utom oljan. Rör tills sockret och saltet har löst upp sig. Vispa slutligen ner oljan i en tunn stråle. Kör gärna igenom dressingen med mixerstaven, då blir den härligt homogen och krämig. Nobissås: 1 ägg 1 msk vitvinsvinäger 1½ dl solrosolja eller majsolja 2 krm salt nymalen svartpeppar 1 tsk dijonsenap 1 msk finskuren gräslök 1 pressad eller riven vitlöksklyfta Sjud ägget i 3 minuter. Knäck ägget och skrapa ner innehållet i en bunke. Vispa nu droppvis ner vinäger och oljan omväxlande, tills det liknar en majonnäs. Smaksätt med salt, peppar, senap, vitlök och slutligen gräslök. Såsen går att mixa i matberedaren, men gräslöken ska röras ner för hand. Caesardressing: 1 ägg 1msk vitvinsvinäger 3 mosade sardeller 1 tsk fransk senap ½ tsk salt nymalen svartpeppar 1 riven vitlöksklyfta 1 dl god olivolja ½-1 dl riven parmesanost Sjud ägget i ca 2-3 minuter. Knäck ägget och skrapa ur det ur skalet ner i en matberedare. Kör ett varv, så ägget slås sönder. Häll i vinäger, sardellmoset, senap, salt, peppar och vitlök. Kör och låt samtidigt oljan rinna ner i en tunn stråle. Stanna maskinen när såsen börjar likna en majonnäs. Häll upp såsen i en bunke och rör slutligen ner den rivna parmesanosten för hand. Den här dressingen passar till krispiga bladsallader tillsammans med rostade brödtärningar och ev. valnötter.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.