Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sotare

Publicerat tisdag 7 januari 2003 kl 15.30
I Meny vecka 1 2003. Januari månads Gästkockar: Sven-Åke Larsson och Åsa Söderberg:
1-1½ kg hel strömming ½ dl fint salt 50 g smör dill salt och peppar några droppar citron. Rensa strömmingen, eller som vi säger som kommer från Hälsingland; gila strömmingen. Bort med huvud och innanmäte men ryggbenet skall vara kvar. Skölj och torka strömmingen. Hetta upp en gjutjärnspanna rejält, strö i salt i pannan lika tätt som sand på ett sandpapper. Sätt på köksfläkten på högsta läget och lägg i strömmingarna. Stek dem tills de har fått ordentlig färg mörkt brun till svart. När strömmingsstjärten lättar från pannan är dom klara att vändas. Sedan likadant på andra sidan. Serveras med kokt skalpotatis och dillsmör, knäckebröd och en god ost, gärna öl och en snaps till. Dillsmör: rumstempererat smör, hackad dill, salt och peppar och några droppar citron saft blandas .

Mer om …

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.