Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Porterstek

Publicerat tisdag 14 januari 2003 kl 15.38

10 port
1,3 kg benfritt nötkött, t.ex. högrev el. fransyska
1 flaska (33 cl) porter, mörkt öl el. svagdricka
½-1 dl outspädd svartvinbärssaft
½ dl äkta soja
1 tsk timjan
1 tsk hela enbär
4 hela svartpepparkorn
2 köttbuljongtärningar
1 vitlöksklyfta i skivor 2 gula lökar i klyftor vatten

Sås:
7½ dl spad
¾ dl vetemjöl
1-2 dl grädde

Blanda porter, öl eller svagdricka med svartvinbärssaft och soja i en gryta och koka upp. Sätt i köttermometern i mitten på köttstycket, lägg i köttet och späd ev. med vatten så att det täcker köttet. Koka upp och skumma om det behövs. Lägg i kryddor, buljongtärningar, vitlök och gul lök. Sjud under lock på svag värme till 75-80° ca 1½ tim. Känn med en provnål att köttet är mört. Ta upp steken och låt den vila inlindad i aluminiumfolie ca 15 min. Skär sedan köttet i skivor.

Sås:

Mät upp 7½ dl av spadet i en kastrull, rör ut mjölet i grädden till en slät redning och rör ner den under omrörning. Koka 3-5 min. Smaka av.

I Meny vecka 3 2003

Psst...!
Vill du ta med dig Musikhjälpen i fickan? Ladda hem vår app så kan du fortsätta följa sändningen och önska låtar när du är på språng!
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.