Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Köttfärs till köttfärslimpa, köttfärstårta, biffar, järpar

Publicerat tisdag 14 januari 2003 kl 15.45

I Meny vecka 3 2003. Karin Franssons färsrätter

500 g blandfärs
4 msk ströbröd
1½ dl mjölk
1 ägg
1 gul lök (finhackad eller riven)
1-2 tsk salt + nymalen vitpeppar
kryddor eller örter efter smak

Börja med att blanda ströbrödet med mjölken, låt stå och svälla i ca 10 minuter.

Rör ihop köttfärsen med ägget och den hackade löken, salt och peppar, ev. kryddor eller örter. Tillsätt det svällda ströbrödet och blanda ihop till en smidig smet.

Arbeta inte färsen för länge och för väl, då blir den seg!!

Tips till variation:

Krydda grundfärsen med persilja. Koka några ägg i 8 minuter och skär av ändarna. Platta ut färsen och fyll med äggen som läggs tätt intill varandra. Forma en köttfärslimpa och lägg den i en brödform. Pensla med rumsvarmt smör och grädda på 175° i ca 45-50 minuter. Servera med baconärter, kokt potatis och gräddsås. Den här köttfärslimpan är god även kall.

Gör ett grönt örtsmör eller ett pepparrot- och äppelsmör. Spritsa eller klicka ut på smörpapper och frys in.
Gör pannbiffar av grundfärsen och fyll dem med det frysta smöret och stek dem. Servera med potatispuré och en god sallad eller broccoli.

Krydda grundfärsen med tacokryddor och späcka med avrunnen majs samt stekt tärnad bacon. Forma biffar av färsen och stek dem ca 3-4 minuter på båda sidor. Servera med tacosås och ris. Blanda grundfärsen med fetaost, svarta oliver, vitlök och oregano, forma avlånga eller runda biffar och stek dem. Servera med tsatsiki och rostad potatis.

Tryck ut grundfärsen ca 1½ cm hög i en smord tårtform eller en rektangulär ugnssäker form. Gör små fördjupningar i färsen som till en focaccia. Fyll hålen med t.ex. hackade soltorkade tomater och en bit mozzarella. Strö över lite rosmarin och ringla över lite vitlöksolja. Sätt in i ugnen på 200° i ca 15-20 minuter sätt gärna på grillslingan de sista 5 minuterna. Skär i tårtbitar och strö över lite persilja eller basilika. Servera med en bladsallad med ruccola i och rostade pinjenötter samt ciabatta eller focacciabröd.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.