Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Grynges kalla senapsås

Publicerat tisdag 4 februari 2003 kl 16.12
I Meny vecka 6 2003. Skördekocken Stefan Grynge och hans ''utdöingsmat'':
(Stefan Grynge är Skövdekocken som i 25 år forskat om ''utdöingsmat'', mat som åts på 1700-talet och ännu tidigare. Då var det allra viktigaste att kunna bevara maten länge, för annars svalt man. Det är framförallt den lokala skaraborgska utdöingsmaten som han dokumenterat, men källorna är få och blir allt färre.) ca 4½ dl färdig sås 1½ dl bruna senapsfrön 1 tsk vinäger 1 msk honung ½ krm ingefära ½ tsk tomatpuré salt 2 dl gräddfil 1 dl vispgrädde Krossa senapsfröna i en mortel. Späd med lite vatten så att det bildas en tjock smet. Låt smeten stå och svälla ca 10 minuter. Smaksätt med honung, ingefära, tomatpuré, vinäger och salt. Tillsätt grädde och gräddfil.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.