Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ölmarinerad Hammelstek

Publicerat tisdag 4 februari 2003 kl 16.14
I Meny vecka 6 2003. Skördekocken Stefan Grynge och hans ''utdöingsmat'':
(Stefan Grynge är Skövdekocken som i 25 år forskat om ''utdöingsmat'', mat som åts på 1700-talet och ännu tidigare. Då var det allra viktigaste att kunna bevara maten länge, för annars svalt man. Det är framförallt den lokala skaraborgska utdöingsmaten som han dokumenterat, men källorna är få och blir allt färre.) 4-5 port 1 kg lammstek Marinad: 1 dl mörkt öl 3 msk äppelcidervinäger 6 finhackade pressade vitlöksklyftor 400 g finhackad gul lök 100 g finhackad persilja 1 tsk timjan 1 tsk krossad vitpeppar 6 msk honung matolja 2 msk vetemjöl salt Blanda ingredienserna till marinaden. Lägg lammsteken i en plastpåse tillsammans med marinaden och förslut väl. Låt steken marineras i 3-4 dagar i kylskåp. Vänd plastpåsen då och då. Ta upp köttet och bryn det i oljan. Lägg det i en stekgryta och slå på marinaden. Brässera läggen i 175° i ca 1 timme. Låt steken vila 10 minuter innan du skär upp den. Såsen: Blanda ut vetemjölet i lite vatten och vispa i stekskyn (du bör ha ca 5 dl sky). Låt såsen koka ca 10 minuter. Om såsen blir för tjock går det utmärkt att späda med vatten eller vitt vin.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.