Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Apelsiner i kryddlag

Publicerat tisdag 18 februari 2003 kl 17.26
I Meny vecka 8 2003. Citrusrecept från Karin Fransson:
5 apelsiner 1 apelsin, saft och det rivna skalet 12 kumquats 30 g färsk ingefära (riven) 5 kryddnejlikor 2 stjärnanis ½ tsk kardemumma (malen el. stött) 5 kryddpepparkorn 50 g rårörsocker 2½-3 dl honung 1 dl apelsinlikör (kan uteslutas) 2½ dl vatten 1 vaniljstång eller ½ tsk vaniljsocker 2 kvistar fransk dragon eller rosmarin Blanda vatten, saft och skal från 1 apelsin, den delade vaniljstången, honung samt alla kryddor utom dragon. Koka upp, sänk värmen och låt det koka ihop till sirapskonsistens. Tillsätt likören och låt puttra 5 minuter till, rör ner vaniljsockret om inte vaniljstång har använts. Skala apelsinerna, det vita skinnet ska vara helt borta. Skär dem sedan i skivor. Tvätta kumquatsen med hett vatten, pricka dem runt om med en tandpetare. Varva nu kumquats och apelsinskivorna i ett inläggningsglas eller dylikt, stick ner dragonen eller rosmarinen mellan skivorna. Häll över den heta sirapslagen och förslut genast. Sätt svalt i ca 1 vecka. Inläggningen kan stå upp till 3 veckor i kylskåpet. Vill man ha en länge hållbarhet, måste lite konserveringsmedel tillsättas eller frysas in. Den här inläggningen kan ätas kall eller varm till glass, ostkaka, crème brulé eller till fågelrätter.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.