Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Apelsiner i kryddlag

Publicerat tisdag 18 februari 2003 kl 17.26
I Meny vecka 8 2003. Citrusrecept från Karin Fransson:
5 apelsiner 1 apelsin, saft och det rivna skalet 12 kumquats 30 g färsk ingefära (riven) 5 kryddnejlikor 2 stjärnanis ½ tsk kardemumma (malen el. stött) 5 kryddpepparkorn 50 g rårörsocker 2½-3 dl honung 1 dl apelsinlikör (kan uteslutas) 2½ dl vatten 1 vaniljstång eller ½ tsk vaniljsocker 2 kvistar fransk dragon eller rosmarin Blanda vatten, saft och skal från 1 apelsin, den delade vaniljstången, honung samt alla kryddor utom dragon. Koka upp, sänk värmen och låt det koka ihop till sirapskonsistens. Tillsätt likören och låt puttra 5 minuter till, rör ner vaniljsockret om inte vaniljstång har använts. Skala apelsinerna, det vita skinnet ska vara helt borta. Skär dem sedan i skivor. Tvätta kumquatsen med hett vatten, pricka dem runt om med en tandpetare. Varva nu kumquats och apelsinskivorna i ett inläggningsglas eller dylikt, stick ner dragonen eller rosmarinen mellan skivorna. Häll över den heta sirapslagen och förslut genast. Sätt svalt i ca 1 vecka. Inläggningen kan stå upp till 3 veckor i kylskåpet. Vill man ha en länge hållbarhet, måste lite konserveringsmedel tillsättas eller frysas in. Den här inläggningen kan ätas kall eller varm till glass, ostkaka, crème brulé eller till fågelrätter.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".