Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Studentpicknicken

Publicerat torsdag 29 maj 2008 kl 10.55
Kycklingspett

I Meny vecka 22 2008


4 port

Hitta en trevlig plats i naturen, kanske en grillplats. Annars fungerar det utmärkt med en engångsgrill.

Kycklingspett med ingefärsglaze:
4 kycklingfiléer
2 msk fint hackad eller riven ingefära
3 finhackade vitlöksklyftor
3-4 msk honung
2 msk soja
3 msk neutral olja eller olivolja

Förstek kycklingfiléerna p.g.a hygieniska skäl. Skala ingefäran och riv den, hacka vitlök. Lägg allt i en skål och blanda ihop med honung, soja och olja. Skär kycklingfiléerna i munsbitar. Trä på blötlagda spett, paketera och ner i korgen. Grilla dem på exempelvis en engångsgrill vid picknickstället. Pensla lite olja på gallret och grilla kycklingen i någon minut innan du penslar på glaze. Servera med limesåsen (se recept nedan).

Limesås:
2 dl crème fraiche
1 lime (skal+saft)
1 vitlöksklyfta
salt och peppar

Riv ner det yttersta skalet av limen och pressa ner saften i crème fraichen. Pressa sedan ner en vitlöksklyfta och smaka av med salt och peppar.

Grönsaksspett:
2 färsk gul lök
1 paprika
½ zuccini
8 champinjoner
ingefärsglaze från kycklingreceptet

Skär ner paprika, lök och zuccini i mindre bitar och fördela alla grönsaker på blötlagda spett. Grilla dem en liten stund innan du penslar på glaze.

Chorizo – dela dem i 3 - 4 cm stora bitar och grilla
Sparrissallad – kokt och ned kyld grön sparris, salladslök, lite riven parmesan, flingsalt, peppar och olivolja.

Baguette

Grillade ananas ringar

Dryckesförslag

Börja med drinken Bellini och sedan kan ni fortsätta dricka det mousserande vinet till maten.
 
Bellini
1/3 persikojuice
2/3 mousserande (ex. Prosecco la Robínía Extra Dry)

Prosecco la Robínía Extra Dry
Artikelnr: 7486
Land: Italien
Smak: Torr, aromatisk smak med viss sötma, inslag av äpple tuttifrutti och mandel
Motivation: Det finns en sötma i maten som passar bra ihop med den sötma som finns i vinet. Mandeltonen ger en lite bränd ton som passar till grillat.
Pris för 750 ml: 73 kr

Peach Pearl (alkoholfritt)

Artikelnr: 1949
Land: Polen
Smak: söt, fruktig smak med tydlig karaktär av persika
Pris för 750 ml: 23 kr


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".