Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Vinbokstips

Publicerat tisdag 3 december 2002 kl 09.41
Karsten Thurfjell 2002-12-19
Vi ber er observera att detta är ett radiomanus. Det kan skilja sig från den version som har gått ut i etern. Påannons: Det kan dock mycket väl vara så att årets julklapp egentligen är en dryckesbok. Under 2002 har det nämligen kommit ut flera intressanta böcker om våra måltidsdrycker. Vår vinprovare Karsten Thurfjell har plöjt sig genom årets vin- sprit- och ölböcker med glas i hand.: Ja det har varit ett glädjens år på den svenska dryckesbokfronten. Oz Clarkes stora bok om druvsorter "Druvan bakom vinet" har kommit på svenska, ett nödvändigt standardverk för alla vinintresserade, men ännu roligare är att det kommit några riktigt bra svenskproducerade böcker. I takt med att det allmänna vinintresset ökar, blir också mina bokskrivande kollegor alltmer kvalificerade, och i år har vi fått några vinböcker av internationell klass. Och böckerna är numera specialiserade på vissa ämnen och regioner - vi har faktiskt nog av grundböcker i ämnet. Mest omtalad är Richard Juhlins "Tretusen Champagner", en stor tjusig bok med digert innehåll. Richard Juhlin är tveklöst en av världens mest hängivna champagnekännare, titeln antyder hans Guinessrekord i antalet provade champagner, och under dom år som gått sedan han gav ut den första, entusiastiskt amatöristiska Champagneboken på eget förlag, så har han nu stigit fram som internationell auktoritet, rådfrågad i dom flesta bubblande sammanhang. Kort sagt: Tretusen Champagner innehåller allt du vill veta om området och drycken Champagne - och lite till. Inte lika allomfattande är Håkan Nilssons bok "Provsmakning i Alsace". Den är gjord med lättare hand, men redovisar samma kärlek till en region och ett vin. Det blir ofta så - man präglas av det område man mötte först, och har man haft turen att börja i Alsace - det vindistrikt som av fransmännen själva alltid röstas fram som det mest välkomnande av alla - ja då förblir hjärtat kvar på Vogesernas sluttningar. Håkan Nilssons bok bygger på ett urval av favoritvinodlare och favoritkrogar. Man förstår att det varit ett sant nöje att sätta ihop boken, men arbetsglädjen kommer också läsaren till del. Den bildglada boken kan nästan ersätta ett besök på plats, om man bara ser till att ha något lämpligt Alsace-igt i glaset invid läsfåtöljen. Möjligen också en sked gåslever - eller två. En riktig lärobok i ämnet Sprit är Michel Jamais "Destillerat", enligt underrubriken "allt om sprit från hela världen" och det är precis vad det är - ett referensverk med kapitel om dom flesta kända spritsorter jordklotet kan uppbringa, men i lagom avvägda doser, fylligt utan att tränga för djupt i varje enskilt ämne. Har man konsulterat ett kapitel i Michel Jamais "Destillerat", kan man framstå som kännare av exempelvis maltwhisky vid dom flesta normala middagsbjudningar. Dom här böckerna är dom första på den här ambitionsnivån av svenska författare, och - det är också första gången som vi fått en konsumentguide i pocket för våra vininköp. Det har jag gått och tänkt länge att Allt om Mat borde ge ut sin årliga vinkatalog i det betydligt mer användarvänliga pocketformatet, så att man slipper stå och fumla med några urrivna sidor ur tidningen i systembutiken. Och efter 30 år är tanken äntligen ett faktum. Allt om Mats vinguide 2003 är visserligen färskvara, men som alla årliga handböcker har den också ett historiskt värde för kalenderbitare. Den kan också ge tips om nya doft- och smakassociationer när man börjat nöta ut sina egna: kanske i stället marsvinsbur, disktrasa, kamelrumpa, barnpenicillin, nattståndna askfat, eller besk som en misslyckad löneförhandling. Oz Clarke Druvan bakom vinet Richard Juhlin Tretusen Champagner Håkan Nilsson Provsmakning i Alsace Michel Jamais Destillerat Allt om Mats vinguide 2003 Mängder av fakta om länder och druvor, årgångar, mat och vin, betyg på fler än 1800 viner: vita viner, röda viner, roséviner, champagne, mousserande och starkviner.
Psst...!
Vill du ta med dig Musikhjälpen i fickan? Ladda hem vår app så kan du fortsätta följa sändningen och önska låtar när du är på språng!
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.