Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

OKTOBERVINER

Publicerat torsdag 10 oktober 2002 kl 10.34

Karsten Thurfjell 2002-10-10

Vi ber er observera att detta är ett radiomanus.
Det kan skilja sig från den version som har gått ut i etern.

Påa:
Vi är redan en bra bit in i oktober, och på Systembolaget började månadens nya viner säljas i måndags. Hög tid alltså att fråga vår vinprovande kulturredaktör Karsten Thurfjell om vad han gjort för fynd: 
Inslag:
Ja bland annat en ny vinsort, och att sådana dyker upp, det får väl som vanligt tillskrivas vår nyfikna och vetgiriga hemmamarknad, som gärna efterfrågar nya varianter och sensationer. Nu är väl Marzemino inte nån direkt sensationell druvsort, men den har gett ett riktigt bra budgetvin från Mezzacorona i norditalienska Trentino, och ett typiskt vin därifrån, mörkt men ganska lätt i strukturen, och ändå med friskt syrlig bärig frukt, mest blåbär, körsbär, och så lite fatvanilj, inte olikt exempelvis Teroldego från samma område och producent. Ett typiskt pasta- eller charkvin således, och till klassiska budgetpriset 59 kronor. Marzemino 2000 har nummer 22372. Om Marzemino och om andra okända och kända druvsorter kan man läsa i den nyutkomna uppslagsboken ”Druvan bakom vinet”, tveklöst det nya standardverket om vinvärldens druvsorter, skrivet av britterna Oz Clarke och Margaret Rand. Oz Clarke är en av världens mest kända och roligaste vinskribenter – för några år sedan kom hans Vinatlas, den första att utmana landsmannen Hugh Johnsons pionjärverk. Och med ”Druvan bakom vinet” utmanar Oz Clarke sin kollega Jancis Robinson, hon som skrev 80-talets stora referensverk ”Druvor och viner”, en bok som man nu märker har blivit för gammal och behäftad med en del fel; det har hänt väldigt mycket i vingårdarna på 20 år, och forskningen om druvsorters ursprung och egenskaper har gått snabbt framåt i och med DNA-tekniken.
I Clarkes och Rands nya ”Druvan bakom vinet” kan man se hur viktig en druvsort är genom det antal sidor den tilldelas i boken. Dom stora sorterna karaktäriseras dessutom med konstnärliga illustrationer, ja man får verkligen en fullständig genomgång av druvsortläget i världen, och många bra tips på vilka viner och producenter som bäst företräder sorten. En starkt kommande druva är den vita Viognier, som knappast hade fått tio sidor för 20 år sen, då den i princip bara odlades i norra Rhônedalen och verkade vara på väg ut, på grund av sin låga avkastning och oberäkneliga mognad. Men tack vare att många producenter i speciellt Nya Världen ofta också är hängivna vinkonsumenter, har många velat försöka fånga dom förföriska aprikos- och violtoner som Viognier kan ge när allt stämmer. Ett typiskt exempel är den kaliforniska Viognier som kom nu i måndags, Clay Station 2001, från hårt satsande Delicato Wineries. Det är en aromatisk och publikfriande Viognier med honung kring doftens violtoner, men med smaken mer kontrastrik, med både syra och restsötma. En perfekt aperitif är Clay Station Viognier, men man kan säkert pröva den till stekt fisk med bitig sås. 99 kronor som sagt, Viognier blir sällan billig, och numret är 22228.
Annars är det en annan Rhônedruva som visar upp sig den här månaden, nämligen Syrah, lämplig till höstens grytor och vilt. Den får hela tolv sidor i druvboken på grund av sin stora spridning över världen, och bland oktobervinerna finns den i allt från Chapoutiers och Guigals supercuvéer från Côte Rôtie och Hermitage för över tusenlappen, ner till sydfranska La Clape Château de Figuières 2001 från Languedoc, som har 70% Syrah blandat med traditionella kompanjonerna Grenache och Mourvedre. Kryddig, ja aningen rökig i doften med fin björnbärsfrukt och pepparkakeslut för 75 kronor, vilket kan jämföras med sydafrikanska DC Black Granite Shiraz 2000 för 79 som har samma generositet, men lite mer eldighet och aningen mer fatprägel, och med chilenska Luis Felipe Shiraz 2001 för samma pris och i samma stil, men med mer kola och vanilj från ekfaten, för dom godissugna. Tre bra mellanviner alltså för helgmiddagen: La Clape för 75 kr med nummer 12259, Black Granite Shiraz för 79 kronor med nummer 22059, och Luis Felipe Edwards Shiraz med nummer 6284, också för 79. En druvsort som är på väg att uppmärksammas för sina kvaliteter och inte bara för sin stora produktivitet är Barbera, och dom futtiga två sidor som den får i Oz Clarkes druvbok tror jag kommer att utökas i nästa upplaga, eftersom man upptäcker både i Italien och USA att det blir oerhört spännande viner om man tuktar Barbera hårt. För er som upptäckt Piemonte-barberorna Ca’Bianca och Vigneti Croja kan det vara dags att gå upp några snäpp till Fabulae Barbera d’Alba 1999, örtig, fatig och tungt körsbärsmatad med riviga fruktsyror, perfekt till vitlöksdoftande salami och salt parmaskinka, för 116 kronor med nummer 32211.
Och vill man ta steget fullt ut finns också i våra tre största städer en lyx-Barbera d’Asti från Prunotto, Costamiòle 1998, med ännu mera koncentrerad mörk frukt och elegant fatprägel. Costamiòle går på 260 kronor, och jämför man med mer berömda druvsorter så är det väldigt mycket mer ambition per krona – för än så länge är det ofta druvsortens rykte som sätter priset. Vitt
22228 Clay Station Viognier 2001, Kalifornien 99:-
Rött
22372 Marzemino 2000, Trentino, Italien 59:-
12259 La Clape Château de Figuières 2001, Frankrike 75:-
22059 DC Black Granite Shiraz 2000, Sydafrika 79:-
6284 Luis Felipe Edwards Shiraz 2001, Chile 79:-
32211 Fabulae Barbera d’Alba 1999, Italien 116:-
42352 Costamiòle Barbera d’Asti 1998, Italien 260:-
Fler bra röda viner
2362 Canaletto Montepulciano d’Abruzzo 2000, Italien 61:-
2609 Esplanada 2001, Algarve, Portugal 65:-
6850 Alamos Malbec 2000, Mendoza, Argentina 99:-
22365 Musella 1998, Valpoliciella, Italien 110:-
12073 Cathedral Cellar Shiraz 1999, Sydafrika 115:-
12682 Valduero Crianza 1999, Ribera del Duero, Spanien 129:-
6867 Catena Malbec 2000, Mendoza, Argentina 139:-
12317 Cúmaro Rosso Conero 1999, Italien 149:-
2204 Crozes Hermitage 2000 (Graillot), Frankrike 157:-
16372 Sandalford Shiraz 1999, Western Australia 169:-
2295 Domaine de Ferrand 2000, Châteauneuf-du-Pâpe 197:-
22321 Castello Vicchiomaggio La Prima Riserva 1998, Chianti 219:-
3820 Château d’Armailhac 1999, Pauillac, Bordeaux 219:-
16451 Vasse Felix Shiraz 2000, Australien 2

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.