Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Bräserad spetskål med varm lök- och baconvinägrett

Publicerat torsdag 3 april 2003 kl 14.10
Meny vecka 14 2003
1 spetskål några timjanskvistar salt och peppar Skär spetskålen i mindre klyftor och tag bort lite av rotstocken. Skala äpplena och skär även dem i mindre klyftor. Lägg kål- och äppelklyftorna i en rymlig gryta, salta och peppra och skeda ca 3-4 msk vatten över, lägg ner timjanskvistarna. Lägg gärna ett lock på glänt och bräsera på medelstark värme i ca 6-8 minuter. Baconvinägrett: 1 dl strimlad lök 80 g bacon i tärningar 1 msk hackad timjan lite salt och nymalen svartpeppar en nypa socker ½ dl rödvinsvinäger 1 dl god olivolja Stek bacontärningarna i en panna utan fett, när de är knapriga plockas de upp och får rinna av på hushållspapper. Låt lökstrimlorna svettas i baconfettet, bryn dem ej. Tillsätt timjan och häll i vinägern, dra av och vispa ner olivoljan, lägg tillbaka bacontärningarna. Skeda denna dressing över spetskålen och äpplena. Mal generöst svartpeppar över. Toppa gärna det hela med lite ruccolasallad och rostade solroskärnor. Servera till stekt spätta eller annan fisk, till falukorv eller pannbiffar. Den här kålanrättningen passar även bra till fläskkött, prova då att tillsätta lite stött kummin och ev. lite libbsticka, det är underbart gott!!!
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.