Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Lax i det gröna

Publicerat torsdag 5 juni 2008 kl 13.08

I Meny vecka 23 2008

2 bitar lax á ca 250 g från mittbiten s.k. laxloin
4 msk salt + 2 msk socker + 1-2 msk fläderblomssaft (koncentrerad)
nymalen vitpeppar
ev. 2-4 cl Gin + 2 msk enbär och hackad basilika
1 blad gelatin + ½ dl citronvatten eller vitt vin

Gnid in laxbitarna i salt- och sockerblandningen och flädersaften, ev. också Gin, enbär och basilika. Täck av och låt stå och rimma över natten. Ta upp bitarna, torka av dem och halstra dem runt om i en mycket het panna med bara några droppar olja i. Det ska gå mycket fort, så laxen inte får denna vita rand, utan bara den fina halstringsytan, peppra ordentligt med nymalen vitpeppar och sätt in i kylen genast för att svalna fort. Lägg gelatinbladet i kallt vatten i ca 10 minuter, ta upp och krama ut lätt, låt det smälta med citronvattnet på svag värme. Ta fram laxen och pensla runt om med det smälta gelatinet och rulla runt i den gröna örtblandningen, se till att det fastnar mycket grönt. Rulla in laxen i plastfolie, då gärna 3 -4 varv och ganska hårt, gör en smällkaramell, så får man sedan en fin rund form. Lägg in laxen i kylen tills den ska ätas. Skär upp ca 2-3 cm tjocka bitar rakt igenom plasten med en vass kniv. Dra av plasten efteråt, det går mycket lätt. Strö gärna över lite flingsalt och mera nymalen vitpeppar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".