Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Vanilj- och yoghurtkräm

Publicerat torsdag 5 juni 2008 kl 13.13

I Meny vecka 23 2008

4-6 port

2 gelatinblad
3 äggulor
3/4-1 dl socker
2 dl turkisk yoghurt, fetthalt 8-10 %
1 vaniljstång
2 dl vispgrädde
 
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Vispa äggulor och socker vitt och poröst i en tjockbottnad kastrull över låg värme. Blandningen får inte koka för då skär den sig. Dela vaniljstången och skrapa ur de små svarta fröna. Rör ner dem i kastrullen. Värm upp ½ dl av yoghurten, krama ur gelatinbladen och smält dem i den varma yoghurten. Rör ner all yoghurt i äggvispet. Ställ krämen i kylen. När den börjar stelna tillsätter man vispad grädde. Rör ner grädden försiktigt så att krämen blir luftig. Häll krämen i en spritspåse och lägg den i kylen. Har du ingen spritspåse går det bra att använda en vanlig plastpåse som du sedan klipper hål i. När krämen stelnat spritsar man upp den i martiniglas. Spritsa först i botten på glaset och lägg överst skivade jordgubbar. Toppa eller servera nöt- och kaksmulor därtill.

Nöt- och kaksmulor:
1 sats mördeg
100 g blandade grovhackade nötter
4 msk strösocker

Till mördegen:
2½ dl vetemjöl
100 g smör, kallt i tärningar
2 msk strösocker
1 litet ägg
några droppar bittermandelessens

Blanda ihop i matberedare och kör till en smulig deg. Plocka upp och knåda ihop för hand till en mördeg. Plasta och frys. Ta ut degen när den är lätt frysen och riv den på den grova sidan av rivjärnet. Bred ut på en långpanna klädd med bakplåtspapper. Strö över de hackade nötterna och strösockret. Blanda lite lätt och grädda det hela i 200° tills nötterna och smulorna har fått fin färg och doftar gott. Ta ut, låt svalna och bryt söner till smulor. De här smulorna är mycket bra att ha, förvara dem i en kakburk och använd till glass, eller bara över rabarberkräm, då serverad i ett glas eller strö över en chokladmousse!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".