Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Magnus Lindström

Publicerat lördag 1 mars 2003 kl 16.03
Menys gästkock mars 2003
Orientalisk skaldjurssoppa 4 port 2 schalottenlök, skalad ½ vitlök, skalad 1 morot, skalad 10 g ingefära, skalad 4 msk matolja 500 g hummerskal eller kräftor, räkor 2 msk tomatpuré 1/3 paket saffran 6 dl vatten 2 dl vittvin 1 lagerblad 5 vitpepparkorn 1 stång citrongräs 1½ dl grädde 1/3 röd chili Finhacka grönsakerna och fräs i en stor het kastrull utan att få färg. Tillsätt tomatpuré, saffran, kryddor, vin och vatten. Låt sjuda i 30 minuter. Sila av buljongen och reducera tills 5 dl återstår. Slå i grädden och koka till god smak. Banka citrongräset med handtaget på kniven, finhacka ingefära och chili. Låt ligga och dra i soppan över natten. Smaksätt med salt och peppar. Kräftsallad med avokado och bambuskott 4 port 300 g kräftor i lag 2 avokado 2 salladslök 2 msk inlagd ingefära 2 kvistar koriander 1 bambuskott ½ röd chili 2 msk limejuice 2 msk olivolja Strimla salladslök, ingefära, bambuskott och koriander. Dela avokado och kräftor i grova bitar. Finhacka chili och blanda alla ingredienser och smaka av med limejuice, olivolja och salt. Creme brylé "Catalan" 3 dl grädde 1 dl mjölk 60 g socker 4 äggulor 1 vaniljstång 1 cm kanelstång ½ apelsin mixat farinsocker Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Riv skalet på apelsinen försiktigt så att det vita inte kommer med. Koka upp grädde, mjölk, vanilj, apelsinskal och kanelstången, låt sjuda i 5 minuter. Ta av kastrullen från värmen. Vispa äggulor och socker poröst i degblandare. Tillsätt gräddmjölken och blanda. Sila och fördela i formar. Baka av i ugn på 120° tills smeten stelnat. Vid servering: Strö farinsocker över och bränn med brännare. Mangosallad 1 mango 1 lime 1 kvist mynta ½ vaniljstång Skala mango och skär i grova bitar. Smaksätt med strimlad mynta, urskrapad vanilj och pressad lime. Kryddstekt lammrygg med torkad tomat 4 port 600 g lammrygg med kappa 2 lagerblad 5 svartpepparkorn 2 kardemumma 1 krm spiskummin 1 tsk korianderfrö 2 msk olivolja Snitta fettkappan och mixa kryddorna fint i mixer. Krydda lammet med kryddorna och saltet. Bryn i het panna med olivolja till fin färg och baka klar i ugn på 120° till 58 graders innertemperatur. Tomater 8 tomater 2 msk olivolja 1 kvist timjan ½ vitlöksklyfta Dela tomaterna och marinera i kryddorna i 2 timmar och baka av på 140° i 60 minuter. Tzatsiki ½ skalad gurka ½ dl avhängd matlagningsyoghurt ½ vitlöksklyfta, pressad salt svartpeppar Riv gurkan och häng av i sil så att vätskan försvinner. Blanda med yoghurt, vitlök och smaksätt med salt och svartpeppar. Vinegrette 1 schalottenlök ½ vitlöksklyfta 4 msk sherryvinäger 5 msk olivolja 1 dl plockade bondbönor 2 kvistar persilja Finhacka löken och blanda med olivolja, vinäger och finhackad persilja. Smaksätt med salt och peppar.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.