Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Midsommarkorg

Publicerat måndag 9 juni 2008 kl 11.48
Picknickkorg

4-6 port

Tunnbrödskorg med skaldjursröra:
4-6 fullkornstunnbröd/hårda tunnbröd
150 g räkor
150 g kräftstjärtar
½ rödlök, hackad
½ dl majonnäs
1 msk chilisås
några droppar tabasco
salt och svartpeppar

Om du vill göra snygga tunnbrödskorgar att lägga skaldjursröran i gör du så här: sätt ugnen på 200 grader. Lägg tunnbröden i ugnen, men bara i någon minut. Ta ut dem och tryck ner dem över en liten ugnsfast form t.ex. en cocotte. Ställ in de blivande korgarna i ugnen ett par minuter till. De ska ha fått en liten ljusbrun ton och var hårda. Har man inte tid att göra korgar går det utmärkt med att köpa färdigt hårt tunnbröd. Kräftstjärtar och räkor hackar man lite lätt och blandar med rödlök, chilisås, tabasco, majonnäs, salt och peppar – men tillsätt majonnäs lite i taget, den ska endast binda ihop ingredienserna. Tunnbrödskorgarna kan fraktas i en påse med ett papper i (pappret hjälper till at suga upp fukt så tunnbröden inte blir sega). Skaldjursröran kan läggas i en burk med lock.

Gräslöksströmming med rom:
300 g rensad strömming
2½ dl vatten
½ dl ättiksprit
½ dl majonnäs
½ dl gräddfil
½ vitlöksklyfta
2-3 msk gräslök
25 g röd rom

Dra av skinnet från strömmingarna och lägg dem i vatten med ättiksprit i minst 5 timmar. Låt de sedan rinna av ordentligt. Blanda övriga ingredienser i en skål och tillsätt sedan strömmingarna.

Citronsill:
300 g urvattnad sillfilé
1 dl vatten
1 tsk socker
1 tsk kryddpeppar
1 tsk citronpeppar
3 msk olja
1 citron
1 gul lök
lite dill
½ dl finstrimlad purjolök
färsk citronmellis

Skölj sillen och låt rinna av. Skölj citronerna och skala av det yttersta skalet. Dela citronen på mitten och skär ena halvan i tunna skivor. Strimla citronskalet fint och hacka löken. Varva sill och citronskivor med dill, lök, purjolök och citronmellis. Koka ihop vatten, socker, kryddpeppar, citronpeppar och låt svalna. Pressa i den resterande halva citronen och häll i oljan i lagen. Rör om och häll över sillen. Låt stå svalt i ett dygn.

Potatissallad med varmrökt lax:
1 kg färsk potatis
1 dl majonnäs
2 msk riven pepparrot
2 tsk fransk senap (Dijon)
½ tsk salt
svartpeppar
400 g varmrökt lax
1 citron

Skrubba och koka potatisen. När den är färdigkokt och har svalnat delar man de i medelstora bitar. Blanda majonnäs, pepparrot, senap, salt och svartpeppar i en skål och blanda sedan med potatisen. Ät gärna potatissalladen med varmrökt lax och en citronklyfta.

Marinerade jordgubbar med vispad grädde:
1 liter jordgubbar
1½ dl råsocker
2½ dl balsamvinäger
1 msk citronsaft
2 msk hackad citronmellis

Koka upp balsamvinäger, råsocker och citronsaft, tills sockret har smält. Kyl ned lagen och häll över jordgubbarna, om jordgubbarna är stora så dela dem gärna. Hacka ner lite citronmellis och blanda ner i lagen. Eftersom de här jordgubbarna blir söta men syrliga i eftersmaken är det bra att runda av smaken genom att servera med vispad grädde eller grädde och mjölk som den är. Även vaniljglass är gott till men tyvärr lite svårt att ta med sig ut på picknick.

Dryckestips:

Slottskällans Vit sommaröl. Svensk ljus starköl med fruktig doft och inslag av humle. Passar till kryddstark mat och fisk.
Motivation: Den är lättdrucken och passar därför utmärkt i sommarvärmen. Ölet har en låg beska vilket passar bra till våra hyfsat smakrika och lite heta rätter. Det är viktigt att inte ha för mycket beska i ölet eftersom de skulle förhöja hettan i maten. Vi har valt en svensk öl eftersom det är svensk midsommar vi ska fira.
Artikelnummer: 1586
Pris: 20.50 kr för 500 ml

Skärgårdssnapsar
Snapsar som köps i 10pack med 50 ml i varje flaska.
Motivation: Det är tradition med en nubbe till sillen och dessa skärgårdssnapsar blir utmärkt till vår mat med havstema. De har en smak av sommar som blir utmärkt till sommarmaten, sommarölen och sommarmiljön.
Artikelnummer: 268
Pris: 202 kr för 500 ml

Alkoholfritt alternativ
Kaliber Premium Lager
Alkoholfri öl från Storbritannien med brödig doft och liten beska
Motivation: Vi får tyvärr bryta vårt svenska tema på dryck eftersom Sverige inte har någon alkoholfri öl. Denna öl har precis som Storkällans sommaröl en liten beska vilket är viktigt när vi ska kombinera till våra rätter med viss hetta. 
Artikelnummer: 1986
Pris: 9 kr för 330 ml

Gymnasieeleverna Maria, Sara och Frida

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".