Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Sommarens grillkockar Carina och Ulrika Brydling

Publicerat onsdag 11 juni 2008 kl 15.16
Carina o Ulrika Brydling

I Meny juni 2008

Grillade skaldjur med saffransaioli

4 port

Skaldjur:
12 ostron
1 nät blåmusslor
1 nät hjärtmusslor
2 humrar
8 ben kungskrabba
4 hg räkor

Marinad:
20 g färsk ingefära, riven
4 lime, tvättade
½ chili
1 vitlöksklyfta
2 msk flytande honung
3 msk rapsolja
salt och svartpeppar

Aioli:
3 vitlöksklyftor
1 pkt saffran ½ g
2 äggulor
2 tsk vinäger
2-3 dl rapsolja
salt

Skaldjur:
Skölj och skrubba ostron och musslor. Grilla ostronen snabbt på het glöd tills de öppnar sig. Grilla musslor i grillkorg tills de öppnar sig och droppa lite marinad över. Koka hummern om färsk annars bara dela på längden och grilla med köttsida nedåt, pensla med marinad efteråt. Knäck krabban vid lederna. Häll marinad över krabban och vira in i folie. Banka lätt på pakten så skalen knäcks. Lägg på grillen ett par minuter. Räkor grillas snabbt i grillkorg några minuter.

Marinad:
Blanda ingefäran med zest från limen. Pressa ut saften ur två lime. Finhacka chilin. Pressa vitlök. Blanda med honung och rapsolja. Smaka upp med salt och svartpeppar.

Aioli:
Pressa vitlök, häll i saffran, ägg gulor och vinäger. Häll droppvis i oljan samtidigt som du vispar. Använd gärna elvisp. Smaka av med salt. Alla ingredienser bör ha samma temperatur för att lättast gå ihop. Servera skaldjuren allt eftersom de blir klara med aioli och ett gott bröd. Drick gärna något gott vitt eller rosévin till.

Grillad melonsallad med salladsost

4 port

Sallad:
1 vattenmelon
1 honungsmelon
1 gurka
1 knippe salladslök
1 burk Kalamataoliver
400 g salladsost (get, ko eller får)
1 kruka mynta
1 kruka citronmeliss
1 kruka basilika

Dressing:
1 apelsin (finrivet skal och saft)
½ dl rapsolja
1 msk honung
örtsalt och grovt malen svart peppar

Grillat bröd:
4 skivor surdegsbröd, skivat på längden
2 msk rapsolja
1 vitlöksklyfta

Dela och skala melonerna, skär i tjocka skivor och grilla på het grill. Dela gurkan på längden och en gång till för att enkelt kunna skära bort kärnhuset som finns i mitten. Det går även bra att gröpa ur med sked. Grilla gurkan. Dela även löken på längden och grilla. Blanda de ljumna frukterna och grönsakerna i dressingen direkt. Blanda i oliver, ost och grovt hackade örter.

Dressing:
Bara att blanda ihop till en god dressing.

Grillat bröd:
Pensla brödet med olja och gnid med vitlöksklyftan. Grilla och njut till salladen. Rosta gärna solrosfrön och vänd ner i salladen. Denna rätt är god som den är eller som tillbehör till grillat kött, fisk eller fågel. Till salladen passar en Riesling från Alsace prima men även ett lättare rött från Italien funkar.


Grillad lax med grillad sparris och färsk potatissallad

4 port

Lax:
600 g laxsida med skinnet kvar, gärna mittbiten
2 msk rosépeppar
1 tsk salt
1 tsk socker

Sparris och potatissallad:
12 grönsparris
12 små färskpotatis
1 knippe rädisor, delade
100 g babyspenat
grovt hackade örter vad som finns,
t.ex. basilika, körvel, salvia, persilja
blommor vad som finns, t.ex. ringblomma,
tagetes, gurkört, luktärt, syrén

Citronette:
1 citron, saft och finrivet skal
1 msk honung
½ dl kallpressad rapsolja
salt och peppar

Lax:
Krossa rosépeppar och blanda med socker och salt. Gnid in laxens översida. Grilla på medeltemperatur med skinnsidan neråt i fiskgaller tills fisken precis börjar släppa proteinet. Fisken får gärna ha en liten kärna kvar i mitten.

Sparris och potatissallad:
Tvätta potatis och lättkoka i saltat vatten. Rosta sedan potatisen i grillkorg på grillen tills rostad. Bryt av sparrisen längst ner och grilla några minuter. Lägg de varma grönsakerna i citronetten. Blanda i spenat, delade rädisor, örter och blommor.

Citronette:
Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar. Här passar ett vitt vin på druvor som Chardonnay eller Viogner.


Grillat sidfläsk med rostad rotfruktssallad

4 port

Grillat sidfläsk:
600 g rimmat sidfläsk
timjankvistar

Rostad rotfruktsallad:
1 knippe rödlök
1 knippe morötter
6 palsternacka
1 broccoli
färska örter grovt hackade t.ex. timjan,
oregano, rosmarin, basilika
salt

Senapsdressing:
1 msk grovkornig senap
1 msk vinäger
1 msk honung
½ dl kallpressad rapsolja
salt och peppar

Ostcrème:
3 dl lagrad ost, typ Prästost
1-2 dl matlagningsyoghurt
salt och peppar

Grillat sidfläsk:
Skiva fläsket i 1 cm skivor. Grilla tills krispiga. Lägg fuktad timjan på glöden för god röksmak.

Rostad rotfruktssallad:
Dela knipplöken på längden och grilla tills mjuk. Dela ner morötter och palsternacka grovt och rosta i grillkorg, lägg i broccoli i slutet. Lägg i de varma grönsakerna i dressingen. Blanda med mycket örter vid servering.

Senapsdressing:
Vispa samman senap, honung och vinäger. Vispa i oljan och smaka av med salt och peppar.

Ostcrème:
Mixa ost och yoghurt i matberedare. Smaka av med salt och peppar. En god pilsner passar utmärkt till detta.


Grillad fattig riddare med grillad fruktsallad

4 port

Fattig riddare:
4 skivor bröd (gärna ett surdegsbröd)
2 ekologiska ägg
2 dl ekologisk gammaldags mjölk
2 msk socker
1 tsk kanel
1 tsk malen kardemumma

Grillad fruktsallad:
5 dl vatten
5 dl socker
färsk mynta
1 l jordgubbar
1 ananas
1 honungsmelon

Fattig riddare:
Vispa samman smeten. Lägg i brödet och grilla. Låt inte brödet bli för blött då är det svårt att vända.

Grillad fruktsallad:
Koka vatten och socker. Mixa med mynta i kannmixer. Skala och skär ananas och melon i skivor. Grilla och lägg i lagen tillsammans med jordgubbar. Låt gärna ligga och dra någon timme.
Servera med glass och ett glas Moscati di Asti.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".