Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Grillade skaldjur med saffransaioli

Publicerat onsdag 11 juni 2008 kl 15.18

4 port

Skaldjur:
12 ostron
1 nät blåmusslor
1 nät hjärtmusslor
2 humrar
8 ben kungskrabba
4 hg räkor

Marinad:
20 g färsk ingefära, riven
4 lime, tvättade
½ chili
1 vitlöksklyfta
2 msk flytande honung
3 msk rapsolja
salt och svartpeppar

Aioli:
3 vitlöksklyftor
1 pkt saffran ½ g
2 äggulor
2 tsk vinäger
2-3 dl rapsolja
salt

Skaldjur:
Skölj och skrubba ostron och musslor. Grilla ostronen snabbt på het glöd tills de öppnar sig. Grilla musslor i grillkorg tills de öppnar sig och droppa lite marinad över. Koka hummern om färsk annars bara dela på längden och grilla med köttsida nedåt, pensla med marinad efteråt. Knäck krabban vid lederna. Häll marinad över krabban och vira in i folie. Banka lätt på pakten så skalen knäcks. Lägg på grillen ett par minuter. Räkor grillas snabbt i grillkorg några minuter.

Marinad:
Blanda ingefäran med zest från limen. Pressa ut saften ur två lime. Finhacka chilin. Pressa vitlök. Blanda med honung och rapsolja. Smaka upp med salt och svartpeppar.

Aioli:
Pressa vitlök, häll i saffran, ägg gulor och vinäger. Häll droppvis i oljan samtidigt som du vispar. Använd gärna elvisp. Smaka av med salt. Alla ingredienser bör ha samma temperatur för att lättast gå ihop. Servera skaldjuren allt eftersom de blir klara med aioli och ett gott bröd. Drick gärna något gott vitt eller rosévin till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".