Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Grillad lax med grillad sparris och färsk potatissallad

Publicerat onsdag 20 maj 2009 kl 10.00
Carina och Ulrika Bryding, gästkockar i Meny

4 port

Lax:
600 g laxsida med skinnet kvar, gärna mittbiten
2 msk rosépeppar
1 tsk salt
1 tsk socker

Sparris och potatissallad:
12 grönsparris
12 små färskpotatis
1 knippe rädisor, delade
100 g babyspenat
grovt hackade örter vad som finns,
t.ex. basilika, körvel, salvia, persilja
blommor vad som finns, t.ex. ringblomma,
tagetes, gurkört, luktärt, syrén

Citronette:
1 citron, saft och finrivet skal
1 msk honung
½ dl kallpressad rapsolja
salt och peppar

Lax:
Krossa rosépeppar och blanda med socker och salt. Gnid in laxens översida. Grilla på medeltemperatur med skinnsidan neråt i fiskgaller tills fisken precis börjar släppa proteinet. Fisken får gärna ha en liten kärna kvar i mitten.

Sparris och potatissallad:
Tvätta potatis och lättkoka i saltat vatten. Rosta sedan potatisen i grillkorg på grillen tills rostad. Bryt av sparrisen längst ner och grilla några minuter. Lägg de varma grönsakerna i citronetten. Blanda i spenat, delade rädisor, örter och blommor.

Citronette:
Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar. Här passar ett vitt vin på druvor som Chardonnay eller Viogner.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".