Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Havreflarn

Publicerat torsdag 12 juni 2008 kl 09.53

I Meny vecka 24 2008

20-25 st

75g smör eller margarin
50 g havregryn
90 g strösocker
2 msk sirap eller flytande honumg
60 g mjöl
¼ tsk bakpulver
1-2 msk grädde

Sätt på ugnen på 175 g varmluft eller 200 g vanlig ugn. Smält smör/margarin i en kastrull. Blanda i övriga ingredienser och rör till en jämn smet. Tillsätt grädde så att det blir en klickbar massa och klicka ut på bakplåtspapper. Grädda och låt kakorna svalna på papperet eller forma dem över en rundstav. Förvara kakorna torrt och svalt i lufttät burk. De här kakorna är mycket lätta att göra och det blir inte mycket disk, vilket gör att man kan göra dem även när man är på semester i husvagn, båt eller i stugan. När jag var liten bodde jag på en ö i Ålands skärgård långt ifrån affärer och glass var något som man bara fick när man följde med för att handla mat. Så under flera somrar i rad bakade jag och min barndoms kärlek havreflarn nästan varje dag, han var 7 och jag bara 5. Vi bakade i gasspis och utan rinnande vatten. Han passade ugnen och jag klickade ut kaksmeten, sen satte vi oss och njöt på någon klippa, koja eller i segelbåten. Ibland fick alla smaka och då blev det kalas. Nu har jag provat att göra lite varianter på dessa underbara kakor, vissa med mycket bra resultat och vissa med mindre bra resultat. Jag har provat mig fram och här kommer fyra olika sorter. De har fått mindre bra betyg av min testpanel, som bestått av mina tre barn, en självutnämnd havreflarns expert, ja nästan alla som har kommit i min väg de senaste dagarna har fått smaka och tycka. Här kommer flarnen i turordning:

Dinkelflarn: Byt ut havregrynen mot dinkelflingor, strösockret mot ljust muscovadosocker och sirapen mot flytande honung.

Boveteflarn: Byt ut havregryn mot bovetegryn.

Quinoaflingsflarn: Byt ut havregryn mot quinoaflingor och ta 90 g mörkt muscovadosocker i stället för strösocker.

Rågflingsflarn: Byt ut havregryn mot rågflingor.

Havreflarnen i original är utan tävlan men jag tror att Dinkelflarnen vann så ta och provbaka dem. Jag lovar att de är goda.

Många goda stunder önskar Pernilla Kamras er alla och lycka till i köket.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".