Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Lasse Åberg

Publicerat lördag 1 februari 2003 kl 14.36

Menys gästkock februari 2003

Gotländsk grekisk gryta


Olivolja i pannan, glasa lök, i med tomatburkar och pressa i vitlök. I med provencalkryddor, kalamatioliver, buljongpulver, fetaosttärningar och sambal om man vill. Låt koka ihop, osten läggs i sist. Gör små köttbullar av lammfärs om det finns att tillgå, annars av lammfärs-fläskfärs (fläskfärs för att det inte ska bli så torrt). Krydda färsen med vitlök, örtsalt, rosmarin och provencalkryddor. Frikadellkoka köttbullarna i såsen. Koka en vildrisblandning till grytan.

En fräsch sallad


en stor salladskål
2 msk solrosolja
1 msk balsamvinäger
4 (max) stänk tryffelolja
några stänk flytande buljong
örtsalt
pepparmix ur kvarn (om man vill)
ruccolosallad
mâchesallad
tomater
en stor morot
Värm lite pinjenötter i stekpannan och häll över innan servering. OBS! Rör inte om salladen förrän den ska ätas. Finns det andra grönsaker så kör lite ’kajsavarj’ men akta er för för smakstarkt, tänk på tryffeloljan!

Lasses underbara pastasås


Ha olivolja i pannan, glasa lök och i med krossade tomater. Häll i kalvfond, lägg i buljongpulver, vitlök, sambal olek, råsocker och klipp basilika över.
Koka pastakuddar med t.ex. Karl-Johansvamp.
2 gula lökar
2 burkar krossade tomater
kalvfond
buljongpulver
sambal, efter egen smak
gärna också vitlök
1-1½ msk råsocker
1 pkt pastakuddar, färska
1 basilikaplanta

Torpare


brungräddat knaprigt knäcke
smör efter eget kynne
lättrökt kaviar
gårdagens kalla potatis
gräddfil
örtsalt, svartpeppar
klipp över rikligt med gräslök
En delikatess!

Lasse goda besk


70 cl Brännvin Special
ca 2 dl torkad malört-blommor-blad
Fyll en melitta med malörten, häll igenom brännvinet två gånger. Smaksätt med flytande honung, ca 1 matsked. Klart!

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.