Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nässelcrèpes med murklor och halstrad gös

Publicerat torsdag 10 april 2003 kl 16.09
I Meny vecka 15 2003
4 port Crèpessmet: 1½ dl vetemjöl 2 dl mjölk 2 ägg 1 msk smör 25 g förvällda nässlor Stuvade murklor: 200 g färska stenmurklor eller toppmurklor 1 msk smör 1 msk finhackad schalottenlök 2 dl vispgrädde 1-2 msk portvin peppar, salt Halstrad gösfilé: 250 g fjällad gösfilé 1 nypa flingsalt Smeten: Vispa ihop mjölet med hälften av mjölken till en jämn smet. Tillsätt äggen och de mycket finhackade nässlorna. Späd med resten av mjölken och smaksätt med salt. Låt gärna resten av smeten vila övertäckt i 30 minuter. Vispa upp smeten ordentligt för gräddningen. Sätt pannkakslaggen på medelvärme och lägg i en liten klick smör. När smöret skummar, häll av överflödigt smör i en skål. Häll en slev av smeten i laggen och snurra den så att den sprids jämt ut till kanterna. Låt grädda i ca 1 minut. Vänd med stekspade och grädda andra sidan i ca ½ minut. Lägg upp crèpen med den brynta sidan nedåt. Stuvade murklor: Om Du använder stenmurklor är det mycket viktigt att du förväller dem. Lägg murklorna i kallt vatten, värm och låt koka i 5 minuter. Häll av vattnet. Upprepa proceduren tre gånger. Skölj därefter mycket noga under rinnande vatten. Dela murklorna om de är stora. Fräs dem i smör och låt löken fräsa med utan att ta färg. Häll grädden över murklorna och låt koka i 3-5 minuter. Smaksätt med portvin, peppar och salt. Lägg en fjärdedel av murkelstuvningen på varje crèpes och rulla ihop. Halstrad gösfilé: Dela filén i fyra bitar. Halstra den i het panna med skinnsidan nedåt så att skinnet blir knaprigt. Strö över lite salt. Sätt stekpannan i ugnen, ca 120 grader, i några minuter och låt fisken bakas färdigt.

Mer om …

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.