Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Stefan Holmström, Mahults Herrgård

Publicerat fredag 25 april 2003 kl 09.51
Menys gästkock april 2003

Renstek med muscovado-balsamicoosås, potatisros och rättiksravioli

4 port 800 g renstek, putsat innanlår 2 l viltbuljong, går bra med tärning el. liknande 3 dl balsamvinäger 3 msk muscovado- el. farinsocker 2 schalottenlökar 100 g osaltat smör salt och vitpeppar Salta och peppra steken, bryn den väl runt om. Lägg in den på ca 100º torr värme tills den har en kärntemp på mellan 54-56º, då den är lagom rosa, tag ut och låt vila. Hacka schalottenlöken fint och fräs den i lite smör. Tillsätt alla de övriga ingredienserna och låt koka tills det hela har fått en behaglig smak, det är olika tid beroende på hur stark buljongen är. Avsluta med smöret. Potatisros: 4 bakpotatisar smör salt och nymald vitpeppar Skala och skiva potatisen tunt, smöra ''muffinsformar'' väl och lägg potatisen runt kanterna ända tills formen är fylld till mitten och ett vackert rosmönster bildats. Lägg på en liten klick smör på varje ros och grädda i ugnen tills rosorna fått en vacker gyllenbrun färg. Rättiksravioli: 1 rättika grönsaker till fyllning, t.ex. squash, aubergine, lök, vitlök m.m. 1 msk tomatpuré olivolja salt och nymald vitpeppar Skala och skiva rättikan tunt (med hjälp av en mandolin). Salta skivorna lätt och låt dem vila 10 minuter så lakas vattnet ur och skivorna blir mjuka och formbara. Skär grönsakerna i ''pyttesmå'' tärningar och fräs dem med lite olivolja. Smaksätt med tomatpuré, salt och nymald vitpeppar. Lägg rättiksskivorna i kors, fyll på med lite av grönsakerna och vik ihop till ett vackert paket. Stek vid serveringen i lite olivolja.

Färskostsufflé med basilika och jordgubbar

6 äggulor 4 äggvitor 3 dl gourmetkesella 4 msk maizenamjöl ½ vaniljstång ljummet smör till formarna Tillbehör: 10 jordgubbar 6 basilikablad 2 msk citronolja 2 msk strösocker 4 dl grädde Hacka jordgubbarna. Strimla basilikan. Vispa grädden med oljan och strösockret. Blanda i jordgubbarna och basilikan. Serveras kallt till den varma sufflén.

Sötpotatissoppa med auberginetimbal

6 port Soppa: 2 sötpotatisar (röda) 1½ l kycklingfond 1 dl vitt vin 3 dl grädde 2 schalottenlök (1 tsk tryffelolja) 100 g osaltat smör salt och vitpeppar Skala sötpotatis och schalottenlök. Skär dem i cm - stora bitar och koka dem i vitvinet, kycklingbuljong och grädde. När rotfrukterna känns mjuka mixas allt till en slät puré och tillsätt lite smör under tiden. Vill man servera soppan kall, mixa den med några isbitar. Sila upp i en kastrull, tillsätt ev. mer kycklingbuljong till en önskad konsistens (något tjockare än soppa). Smaka av med salt och vitpeppar. Auberginetimbal: Skala auberginen, rödlöken och skär dem i strimlor. Skär också kycklingbröstet i liknande strimlor. Bryn kycklingstrimlorna i olivoljan någon minut, tillsätt auberginen, rödlöken, tomaterna och pressa i vitlöksklyftorna. Häll upp allt i en nätsil och låt det rinna av en liten stund. Forma med hjälp av en ring eller form en timbal och ställ den mitt på tallriken. Häll på soppan och ringla lite av olivoljan från stekningen runt omkring.

Grillade sparris med gravlaxsallad

vit el. grön sparris olivolja strösocker salt och vitpeppar Skala sparrisen och lägg den i kallt vatten med strösocker, olivolja, salt och vitpeppar. Låt koka upp, dra av och låt den svalna i lagen. Gravlaxcrémefraiche: crémefraiche 1 snusfint hackad schalottenlök citron salt och vitpeppar 1-2 tomater till tomatkötts- tärningar rucollasallad Blanda crémefraiche med rikligt av hackad gravlax, snusfint hackad schalottenlök, rivet skal av en citron, salt och vitpeppar. Tag upp sparrisen från lagen och torka den försiktigt med hushållspapper. Pensla sparrisen med olivolja och grilla den. Servera med en matsked gravlaxcrémefraiche, gärna med rocullasallad som smaksatts med lite limeolja. Sist strös lite finhackat tomatkött över.
Psst...!
Vill du ta med dig Musikhjälpen i fickan? Ladda hem vår app så kan du fortsätta följa sändningen och önska låtar när du är på språng!
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.