Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Lammpaté med karljohan

Publicerat onsdag 20 augusti 2008 kl 11.17

ca 1 kg paté:
500 g lammfärs
200 g kycklinglever
5 msk smör
1 l (200 g) färsk karljohan
1 gul lök, hackad
1½ dl svampmjöl
2-3 pressade vitlöksklyftor
3 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad mejram
1 tsk torkad oregano
½ dl vetemjöl
2 ägg
2 dl grädde
1 dl vatten

Skär kycklinglevern i mycket små tärningar och stek dem i en del av smöret. Låt kallna. Skär 2 cm tjocka stavar ur mitten av svamparna. Stek stavarna hela. Resten av svampen hackas fint och steks tillsammans med lök i smör. Låt kallna. Blanda lammfärs, lever, svamp- och lökhack, svampmjöl, vitlök, kryddor och vetemjöl i en större skål. Tillsätt ägg och späd med grädde och vatten. Fyll en smord, avlång brödform (2 l) till hälften med patésmet och lägg på svampstavarna. Fyll på med resterande patésmet. Täck med folie och grädda i 180 grader varm ugn ca 75 minuter. Stick i patén med en provsticka; om köttsaften är klar så är patén färdig. Skär upp patén i skivor och servera den som varmrätt eller låt den kallna och servera den som förrätt eller på buffé, gärna med syltade pepparriskor, trattkantareller eller svampchutney och grönsallad. 
Tips: Det går givetvis också bra att grovhacka och steka all svamp och sedan blanda ner den i patésmeten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".