Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Rotsaksgratäng med karljohan

Publicerat onsdag 20 augusti 2008 kl 11.18

4-6 port

500 g potatis
5 dl mjölk
200 g stark mjukost
2 tsk maizenaredning
2 vitlöksklyftor, pressade
örtkrydda, färsk eller torkad
salt och vitpeppar
4 dl (40 g) torkad karljohan
1 liten kålrot
2 stora morötter
3 gula lökar
smör till stekning
2 msk ströbröd
1 dl riven ost

Skala och skiva potatisen. Koka upp mjölken och lägg ner potatisen och låt den koka ett par minuter; den ska inte bli mjuk. Sila ifrån mjölken och blanda den med mjukosten, maizenaredningen, vitlök och örtkrydda. Smaka av med salt och svartpeppar. Lägg den torkade svampen i kallt vatten, koka upp. Dra av kastrullen från plattan och låt stå 10-15 minuter. Häll bort blötläggningsvattnet. Stek svampen i smör tills den fått lite färg. Skala kålroten och skär den i strimlor; koka tills de är knappt mjuka. Skala och skiva morötterna och koka dem också knappt mjuka. Skala och skiva löken, fräs den i smör tills den börjar mjukna. Varva potatis, svamp, kålrötter, morot och lök i en smord ugnsfast form, häll över mjölkblandningen. Blanda ströbröd och riven ost och strö över. Ställ in i 200 grader varm ugn ca 30 minuter. Servera som ensamrätt med en sallad eller istället för potatisgratäng till exempelvis en köttbit.
Tips: Byt ut torkad svamp mot färsk.
 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".