Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Confiterad svamp

Publicerat torsdag 21 augusti 2008 kl 09.55

I Meny vecka 34 2008

1 l frysta svampar i grövre bitar eller små hela
ca ½ l raps- och olivolja blandad
3 kryddnejlikor
skal från 1 citron
1 tsk krossad vitpeppar
3 krossade vitlöksklyftor
2 schalottenlökar i skivor
2 lagerblad
1 bunt timjan (gärna olika sorter om det finns)
1l kvist färsk salvia
1 tsk salt + nymalen svartpeppar

Koka upp oljan tillsammans med alla kryddor och örter. Ta fram svampen och lägg ner den frysta svampen i den heta oljan. Sätt tillbaka på spisen och koka upp, låt småkoka i ca 2-3 minuter. Dra av och häll upp i ett inläggningsglas, förslut genast och ställ svalt. Om man gör så här med frysen svamp, speciellt med Karl-Johan så blir den mycket fin i konsistensen, den skrumpnar inte och får en jättefin smak av kryddorna.
Den går att äta direkt från burken kallt med en droppe Balsamicovinäger och hyvlad parmesan, eller så kan man steka svampen och äta den varm. Oljan som blir kvar är otroligt god och smakar förstås härligt svamp. Det går givetvis bra att använda färsk svamp!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".