Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Krusbärskaka i långpanna

Publicerat torsdag 21 augusti 2008 kl 09.58

(nästan som en söt focacchia)

I Meny vecka 34 2008

500 g vetemjöl
30 g färsk jäst
2½ dl ljummen mjölk
100 g mjukt smör
80 g socker
4 äggulor
fint rivet skal från 1 citron
 
Fyllning:
700 g krusbär (ansade och tvättade)
2 msk citronsaft
150 g mjukt smör
120 g socker
150 g crème fraiche
½ tsk malen kanel
 
50 g hackade hasselnötter eller mandlar
några kvistar rosmarin + 1 msk smör + 1 msk honung
 
Ta fram en rymlig bunke och rör ner den ljumma mjölken och sockret, smula ner jästen och rör ut. Klicka ner det mjuka smöret, äggulorna och
citronskalet. Arbeta in mjölet, men spara lite till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg, gärna med degkrokar, det ska vara en blank och slät deg. Täck av och ställ på varm plats att jäsa i minst 40 minuter eller tills degen känns fluffig och pösig. Under tiden vispar man smöret med hälften av sockret skummigt. Fyll upp det i en spritspåse. Blanda resterande socker med crème fraiche och kanel och rör slät. Ta upp den jästa degen och knåda igenom den lite lätt. Kavla ut den och flytta över till en väl smord långpanna, tryck till ordentligt runt randen. Låt jäsa i ca 15 minuter till. Pensla crème fraichen över hela kakan. Gör nu med tummen små hål i kakan, som till en focacchia, det ska vara ganska tät.
Spritsa i varje hål lite av smör/sockerblandningen. Blanda krusbären med citronsaften och fördela dem och hasselnötterna jämt över. Grädda på 200° förvärmd ugn ca 20-30 minuter. Ta ut kakan och strö gärna över lite mera strösocker om krusbären är mycket sura. Stek små rosmarinkvistar i lite smör tills det knastrar till, ringla ner honungen och puttra tills det blir en ljus karamell som lägger sej runt rosmarinen. Ta upp rosmarinen och låt den kallna på ett bakplåtspapper. Dekorera kakan med den och sist så skulle jag damma over lite florsocker, det ser alltid så härligt ut. Den här kakan brukar jag laga med både körsbär och även urkärnade krikon.
 
 


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".