Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Aronialikör- gelé, sylt och saft

Publicerat torsdag 21 augusti 2008 kl 11.29

I Meny vecka 34 2008

Aronialikör


Tid: 15 min + dragningstid och lagring

1 l aroniabär, sköljda och avrunna
5 dl vodka eller brännvin
3–3½ dl vit sirap

En likör av det ovanligare slaget att överraska den med som redan har provat allt. Den blir djupt rubinröd och smakar lite åt portvinshållet. Den är tacksam att experimentera med, exempelvis kan vodkan, helt eller delvis, ersättas med mörk rom eller konjak, den vita sirapen med mörk. En liten strimla tunnskalad lime- eller citronskal (inget vitt får komma med, risk för beska) efter halva dragningstiden ger uppfriskande syrlighet, ja möjligheterna att hitta den personliga favoriten är oändliga. Likören vinner på lång lagring, blir bara bättre med åren. Lägg bären i en glasburk, häll på vodkan och sätt på lock. Låt burken stå ljust i cirka en månad. Skaka om då och då. Sila av spriten, blanda den med sirapen. Fyll på flaska. Lagras mörkt några månader.


Aroniagelé

Tid: 45 min + avrinning

2 l bär, sköljda och avrunna
3 dl vatten
saft från 1 citron
till varje liter avrunnen saft: 9 dl socker
½ flaska Certo

Det är alltid lite pyssel med gelékokning, men den här är värd varenda minut! En kanelstång eller en bit torkad ingefära som får koka med, ger en spännande smakbrytning. Hetta långsamt upp bär och vatten i en rymlig gryta (det ska stormkoka så småningom). Låt sjuda tills bären skrumpnat helt och avgett all saft. Sila av saften genom silduk, låt självrinna, det kan ta upp till en timme. Mät saften, häll tillbaka den i grytan, tillsätt rätt mängd socker samt citronsaften. Koka upp under omrörning. Tillsätt en ½ flaska Certo (markering finns på flaskan) och låt stormkoka 1 minut. Ta grytan från värmen, skumma och häll genast upp på rena, varma burkar. Sätt på lock genast. 
  
 
Aroniasylt

Tid: 60 minuter

1 l bär, sköljda och avrunna
2 dl vatten
3 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 stjärnanis
1 liten bit torkad ingefära
saft från ½ citron

Mörk och vacker och underbart god blir aroniasylten som med fördel kan spetsas med ett par matskedar mörk rom eller konjak. Ingefäran ger sylten ett pikant sting, men kan uteslutas eller ersättas med andra kryddor, exempelvis kanel och kardemumma. Sylten står sig några månader. För längre hållbarhet måste konserveringsmedel tillsättas. Följ i så fall anvisningarna på förpackningen. Hetta långsamt upp bär och vatten och låt koka på svag värme tills bären faller sönder, ca 15 minuter. Blanda vaniljsockret i sockret, rör ned i grytan. Tillsätt kryddorna och citronsaften, låt koka tills det blir lite simmigt, ca 20 minuter. Ta grytan från värmen, fiska upp kryddorna, skumma väl och häll sylten på rena, varma burkar. Sätt genast på lock. Låt burken stå någon vecka innan sylten avnjutes.

Aroniasaft

Tid: 35 min + avrinning

2 l bär, sköljda och avrunna
5 dl vatten
till varje liter avrunnen saft: 5–6 dl socker
1 krm bensoat

Saften är en rubinröd dröm i vintermörkret. Och dessutom lär den vara nyttig! Tillsätt gärna någon krydda du är förtjust i. Koka bär och vatten under lock på svag värme tills bären skrumpnat helt och avgett all saft, ca 15 minuter. Sila av saften genom silduk, låt självrinna, rör eller kläm inte. Mät saften, häll tillbaka den i grytan och tillsätt rätt mängd socker. Koka upp, ta grytan från värmen och skumma väl. Rör ut bensoatet i lite av saften, häll i grytan och rör om. Fyll på rena, varma flaskor, på med kork genast.


       


   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".