Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Ur boken Kök i Hanoi av Annelie Ewers

Publicerat onsdag 27 augusti 2008 kl 14.46
Annelie Ewers

I Meny vecka 35 2008

CANH CA THIA LA
fisksoppa med dill

En pho är en måltid i sig. En canh är en organisk del av den totala vietnamiska måltiden och konsumeras för sig själv, med riset, eller med någon annan rätt som kan passa. En canh är en klar soppa, med varierande ingredienser – fisk eller kött med grönsaker eller bara grönsaker. Basen i en canh är den sparade buljongen från det som har kokats eller bräserats för att ingå i övriga rätter i den vietnamesiska måltiden. Som vanligt med andra ord, allt sparas och återanvänds. En canh ersätter egentligen måltidsdrycken för vietnamesen, som traditionellt inte dricker vare sig öl, vin eller vatten till måltiden. Kanske en kopp grönt te som avslutning, det är det hela. Här är ett recept på en klassisk canh med fisk, tomater och dill. Självklart kan den ätas som en vanlig soppa, till förrätt eller huvudrätt.

4-6 port
500 g fiskfilé av fast sort, som marulk,
torsk, lax el. abborre
1 msk olja och ½ msk fisksås till fräsning

Buljong:
3-4 salladslökar, skivade
2 skivor färsk ananas, ½ cm tjocka, skurna i små ”tårtbitar”
½ stjärnfrukt, skivad
3-4 väl mogna tomater, urkärnade i bitar
2 msk fisksås
1 knippe dill
1 msk tamarindpasta
eller saft av 1-2 citroner
1 l vatten

Blanda alla ingredienser till buljongen i en gryta och låt sjuda i 10 minuter. Dela under tiden fisken i bitar och fräs hastigt i en panna med lite olja och fisksås. Lägg sedan ner fiskbitarna i buljongen och låt sjuda ett par minuter. Soppan är färdig att avnjutas. Den ska serveras het, för sig själv eller med en skål ris till.

GOI CUON
färska vårrullar

Lika gott som de kejserliga vårrullarna, fast på ett alldeles annorlunda vis. Fräscht, smakrikt och nyttigt!

10 runda rispapper av den lite tjockare sorten
10 stora räkor, helst råa
2 dl vatten
2 msk risvinäger
1 tsk salt
1 huvud vanlig grönsallad (ej isberg el. kinakål)
100 g glasnudlar, blötlagda i varmt vatten
och ordentligt urkramade
200 g ugnsbakad fläskstek i tunna skivor
eller tunn fläskkotlett/schnitzel, stekt el. kokt och strimlad
4-5 salladslökar, strimlade på längden och
skurna i bitar, 5-6 cm stora
1 knippe färsk mynta
1 knippe färsk koriander och/eller asiatisk basilika

Skala räkorna och lägg dem en kort stund i kokande vatten med risvinäger och salt. Dela dem sedan på längden. Fukta rispapperen på samma sätt som i förra receptet. På varje pappersark placerar du ett salladsblad, två räkbitar, en liten hög nudlar, några strimlor fläskkött, salladslök, några blad mynta och några blad koriander och/eller asiatisk basilika. Vik in och rulla så tätt du kan. Täck rullarna med en fuktig handduk före serveringen så att rispapperet inte torkar. Servera med någon av dippsåserna nuoc cham eller nuoc leo.
Variation: Man kan även göra vegetariska rullar och ersätta köttet med t.ex. strimlad morot i fyllningen.

NUOC CHAM
dippsås med vitlök och chili


2 msk finhackad vitlök
1 hel röd chilifrukt, fint hackad
½ dl finhackad morot (kan uteslutas)
3 msk risvinäger
3 msk fisksås
2-3 msk socker
1 dl uppkokt vatten

Blanda alla ingredienser till dippsåsen i en skål och låt svalna.

GA XAO MAN VOI GUNG
kyckling med färsk ingefära
4-6 port

4 kycklingfiléer i strimlor el. motsvarande mängd
benfritt färskt kycklingkött, skuret i mindre bitar
2 msk olja till stekning

Marinad:
2 msk fisksås
1 msk soja el. hoisinsås
1 msk råsocker el. honung
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk finskuren salladslök
2 msk finhackad färsk ingefära
½ citrongrässtjälk, finhackad

Ännu en ”allt i ett - variant. Kyckling är vanligast, men kött och fisk fungerar lika bra. Blanda ingredienserna till marinaden i en skål och lägg ner kycklingbitarna. Rör om ordentligt, täck över och ställ svalt en stund. Kycklingbitarna kan ligga i marinaden från en halvtimme upp till några timmar utan att kvalitén försämras. Hetta upp oljan i en låg vid panna med tjock botten. Fräs kycklingbitarna på medelstark värme tills de är gyllenbruna och genomstekta. Häll över eventuell resterande marinad allteftersom. Lägg upp på fat och servera med någon eller några sorters bräserade grönsaker.  


 


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".