Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Septemberviner 2008

Publicerat torsdag 28 augusti 2008 kl 10.19

Radiomanus:
Ja det brukar vara vita fruktiga viner som passar till den här typen av asiatisk mat med ibland ganska starka kryddor, men också delikata smaker som det är synd att slå ihjäl.
Fisksoppan med dill kan säkert passa bra till en Sauvignon Blanc, ja kanske en Skoffignon till och med. Så kallar österrikiske producenten Walter Skoff i Steiermark sin blandning av Sauvignon och Welschriesling som har en rejäl friskt äpplig frukt och blommiga aromer med typiska toner av svartvinbärsblad, ett vin med bra fisksoppekänsla. 79 kronor och nummer 99020.
En annan frisk och lite mer kryddvänlig Sauvignon är sydafrikanska Paul Cluver Sauvignon Blanc från svala området Elgin, med både krusbär och exotiska frukter i doften och bra syrlig kraft i smaken. 100 kronor jämt kostar Paul Cluver, och numret är 96330.
Man kan förstås också gå till Riesling när det gäller asiatisk mat, och varför inte till Australien, som gärna matchar sina viner åt det hållet.
Vi har den ohyggligt friska Tim Adams Riesling, som nu kommer med en ny årgång, 2007, och här är det strama toner av lime och grapefrukt som dominerar i den långa smaken. 139 kronor går Tim Adams på, numret är 98863.
I lite fruktigare stil går St Hallett Eden Valley Riesling, som har lite mer persika och aprikos runt den citrusfriska syran. St Hallet är något dyrare, 155 kronor, och numret 98923.
Vill man ha tysk originalriesling så passar  nog Künstler Riesling Trocken 2007 från Rheingau bra den också med sin unga och generöst blommiga frukt med lätta mandarintoner, men den ligger också relativt högt i pris 139 kronor, numret 97829. 
Annars är jag rätt förtjust i den argentinska Torrontésdruvan till asiatisk mat, för där finns yviga aromer av blommor och exotiska frukter som ligger nära, och den här doftar nästan som en jasminbuske. Namnet är Ecologica Torrontés, och låter det bekant så finns den förut, fast då blandad med chardonnay. Den här är ren Torrontés, och den känns lite mer originell med bra allroundkapacitet. Priset är 59 kronor, numret 98372, och som namnet antyder är Ecologica Torrontés ekologiskt odlad.
Är det så att den vietnamesiska kycklingen eller vårrullarna är lite hetare kan det vara gott med nåt fetare, kanske en chardonnay, med inte alltför mycket ekprägel.
Chilenska Palin Chardonnay är också ekologisk, och har en ganska söt generös frukt som passar till kryddig mat, med solmogna toner av persikor och päron.
89 kronor och nummer 99464 för Palin Chardonnay 2007.
I liknande stil går annars italienska verdicchion Serra Fiorese 2004, det sålde slut i våras, men kommer nu i en ny laddning, och den tar vi gärna emot, för 04:an är en sällsynt lyckad kraftverdicchio, med väldig koncentration av citrus, päron och mineraler i smaken och lagom kraftig ekton. Här kan man nog tänka sig grillade vietnamesiska kycklingbitar på tallriken. 119 kronor kostar Serra Fiorese, och numret är 98068.
Men man kan förstås också tänka sig en kantarellmacka till dom båda sista vinerna, och nu när svampsäsongen exploderar blir det förstås också aktuellt med svampvänliga kötträtter.
Efter inslaget i våras om alkoholfria alternativ till maten har jag provat vidare lite, just med tanke på höstliga kötträtter, för dom röda alkoholfria vinerna är nog dom svagaste.
Och om man gillar generöst fruktiga viner till sin viltgryta, så är faktiskt blåbärsdricka riktigt bra till, om man tar dom nya produkterna som inte har något tillsatt socker, utan bara består av saftade blåbär med sin naturliga
fruktsötma. Då smakar det skog, och lite örter, och har man kanske enbär i maten harmonierar det ännu mer.
En lyxig produkt är Blåbär 100 % från Saxhyttegubben, en flaska som man kan hitta i större delikatessorienterade matbutiker och som kostar uppåt 70 kronor för 33 cl, men även den osockrade råsaften från Brunneby Gårds Musteri kan drickas på samma sätt, outspädd. Den brukar man hitta i hälsokostbutikerna, för blåbär är ju så nyttigt, har man upptäckt.
Vill man jämföra med viner i samma stil, kan det vara lämpligt med dom nya Syrah-vinerna som börjat komma från Chile, med viltvänlig köttig frukt och aromer av allehanda skogsbär.
Mayu Syrah 2007 går i en lite ljusare stil, där man också hittar vildhallon, medan La Fortuna Syrah 2006 går i en mörkare med mera björnbär, men båda är lika goda. Mayu Syrah från Valle del Elqui kostar 69 kronor och har nummer 99453,
medan La Fortuna Syrah från Curicó går på 80 kronor, och där är numret 99427.
Men man kan förstås lika gärna ta sitt favoritgrytvin och jämföra med blåbär, själv kände jag nästan INGEN skillnad. Synd att det blev så lite av dom rara bären i år, bara.

Vitt
98372 Ecologica Torrontés 2008, La Riojana, Argentina 59:- Ekologiskt
99464 Palin Chardonnay 2007, Casablanca, Chile 89:-
97689 Wild Ferment Chardonnay 2007, Yalumba, Eden Valley, Australien 109:-
97687 Summers Chardonnay 2006, Grant Burge, Eden Valley, Australien 115:-
98068 Serra Fiorese 2004, Garofoli, Verdicchio dei Castelli di Jesi, Italien 119:-
98863 2007 Tim Adams Riesling 2007, Clare Valley, Australien 139:-
98887 2006 Tim Adams Semillon, Clare Valley, Australien 139:-
98923 St Hallett Eden Valley Riesling 2007, Australien 155:-
 

Rött

99453 Mayu Syrah 2007 Valle del Elqui, Chile 69:-
99944 Saperavi 2006 Teliani Valley, Georgien 77:-
99427 La Fortuna Syrah 2006, Curicó, Chile 80:-
97853 La Desirade 2005, Mas de Lavail, Roussillon, Frankrike 99:-
97270 Laudun 2005, Château Courac, Côtes-du-Rhône, Frankrike 105:-


Blåbärsdrycker

Blåbär 100% från Saxhyttegubben i Grythyttan 33 cl ca 70:- www.saxhyttegubben.se

Blåbär, osockrad råsaft, Brunneby Gårds Musteri, Borensberg 50 cl ca 50:-
www.brunnebymusteri.se


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".