Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Färna Knäcke

Publicerat tisdag 20 maj 2003 kl 13.02

I Meny vecka 20 2003

50 g jäst
50 g smör
2½ dl vatten
½ tsk salt
3 dl grovt rågmjöl från Gammelbo
3 dl vetemjöl från Gammelbo kvarn
100 g hjorthornmjöl
Till utbakningen används del av mjölet
Temp 250º i 4-5 minuter
Sätt på ugnen. Dela sönder jästen i lämplig bunke. Smält smöret, tillsätt vattnet och värm till 37 grader. Rör ut jästen med degspadet. Tillsätt salt och allt mjöl. Arbeta degen smidig. Tag upp degen på bakbordet och forma en längd. Dela i 20-25 bitar och rulla dem till bullar. Kavla en bulle i taget, först med vanlig slät kavel, därefter med kruskavel. Vänd och mjöla under kavlingen. Lägg kakorna på plåtar, 2 på varje plåt, och grädda i mitten av ugnen. Kavla och grädda efterhand annars är risken stor att degen hinner bli för ”torr”. Låt kakorna svalna på galler. Förvara torrt. Vill man, kan man naturligtvis tillsätta egna kryddor efter tycke och smak!
Åsa Söderberg och Sven-Åke Larsson Färna Herrgård, Bergslagen

Psst...!
Vill du ta med dig Musikhjälpen i fickan? Ladda hem vår app så kan du fortsätta följa sändningen och önska låtar när du är på språng!
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.