Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ört- och palsternacksfyllt kalkonbröst, citronsås

Publicerat torsdag 22 maj 2003 kl 14.31
I Meny vecka 21 2003
10 port 1 kalkonbröst på ca 1½ - 2 kg 1 paket bacon Fyllning: 4 schalottenlökar eller 2 mindre gula lökar 2 palsternackor 2 vitlöksklyftor rivet skal och saft av 1 citron 2 dl hackade färska örter som persilja, basilika, dragon, salvia, timjan (tag vad du har) 4 skivor fint tärnat och kantskuret franskbröd 2 dl riven lagrad prästost 1 stort ägg salt och peppar Till såsen: 2 dl vittvin rivet skal och saft från 1 citron 5 dl hönsbuljong 2 dl grädde Börja med fyllningen: Skala palsternackorna och löken, tärna dem fint. Smält lite smör i en panna och lägg först ner palsternackorna, tillsätt 3 msk vatten och låt "nackorna" puttra i ca 3 minuter. Tillsätt den hackade löken och låt det puttra tillsammans med palsternackorna i ca 3 minuter till. Salta, sockra och peppra lite och dra av. Låt kallna. Blanda sedan ihop fräset med citronsaft och skal, de hackade örterna, pressad vitlök, det tärnade brödet, prästosten och ägget. Smaka av med salt och peppar (tycker man om vitlök kan man rosta brödtärningarna innan i vitlökssmör el. olja). Sätt ugnen på 175°. Skär en ficka i kalkonbröstet, salta och peppra lite inuti. Fyll fickan med den förberedda fyllningen och förslut med avklippta grillpinnar. Salta och peppra bröstet runt om och pensla med lite olivolja eller smält smör. Lägg köttet på ett ugnssäkert fat. Placera baconskivorna över köttet och sätt in i ugnen. Stek bröstet ca 15 minuter på 175°, sänk värmen till 150° och stek vidare i ca 1½ timme till, ös gärna under tiden. Ev. behöver man täcka med aluminiumfolie mot slutet av stektiden. När innertemperaturen har nått ca 65° är bröstet färdigstekt. Ta upp köttet och håll det varmt så länge. Skölj ur fatet med det vita vinet. Häll upp det i en gryta, slå på hönsbuljongen och citronsaften. Koka ihop tills 1/3 del har ångat bort, häll sedan på grädden och låt puttra några minuter till. Smaka ev. av med citronskal salt, peppar och lite socker eller honung. Vill man ha en mer simmig sås kan man reda av med lite maizenamjöl. Strax innan serveringen kan man röra ner några msk vispad grädde, det ger såsen en härlig skummighet. Skär upp bröstet och servera med pressad potatis eller pasta, sockerärtor eller broccoli med rostade pumpakärnor eller solrosfrö och den goda såsen.
Psst...!
Vill du ta med dig Musikhjälpen i fickan? Ladda hem vår app så kan du fortsätta följa sändningen och önska låtar när du är på språng!
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.