Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Saftig rabarberkaka

Publicerat torsdag 22 maj 2003 kl 14.35
I Meny vecka 21 2003
En härlig vårkaka som får både syra och sötma från rabarber och yoghurt. Havregrynen gör den både saftig och lite nyttigare. Njut den gärna med en klick hemgjord vaniljkräm. 150 g smör 2 dl strösocker 3 ägg 2 dl vetemjöl 2 dl havregryn 2 tsk bakpulver 1½ dl honungsyoghurt ca 200 g rabarber 2 tsk vaniljsocker 2 tsk strösocker 2 tsk potatismjöl Börja med att hacka rabarbern i centimetertjocka bitar. Strö sedan över socker och potatis mjöl och låt stå. Rör smör och socker mjukt och tillsätt äggen ett i taget. Blanda ordentligt mellan varje. Mät upp de torra ingredienserna och rör ner i äggsmeten. Tillsätt sist yoghurten och blanda till en jämn massa. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 centimeter i diameter. Grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Vaniljkräm: 2½ dl mjölk 1 vaniljstång ½ dl socker 3 äggulor 1 msk maizena 1 msk rumsvarmt smör 2½ dl vispgrädde Skrapa ner vaniljstångens innehåll i mjölken. Tillsätt även stången och hälften av sockret. Blanda andra hälften av sockret med äggulan och maizenan. Värm mjölken i en kastrull och slå över en skvätt på äggblandningen så att den inte koagulerar. Koka upp mjölken och tillsätt äggblandningen under vispning. När första bubblan kommer slår du över krämen i en bunke. Tillsätt smöret och låt svalna. Vispa upp grädden och blanda med den kalla vaniljkrämen. Maria Öhrn, konditor
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.