Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Roquefortpaj

Publicerat torsdag 22 maj 2003 kl 16.21
I Meny vecka 21 2003
Mördeg: 125 g smör ca 2¾ dl vetemjöl 1 litet ägg 1 msk kall mjölk Hacka ihop ingredienserna till en grynig massa. Knåda sedan snabbt ihop till en deg. Plasta in degen och låt den vila på svalt ställe ca 1 timme. Sätt ugnen på 200º. Tryck ut degen i pajformen, nagga i botten och täck den med folie. Fyll med torra bönor eller ärtor och grädda i ca 20 minuter. Tag bort folien och bönorna. Fyllning: 80 g roquefortost (rumsvarm) 5 äggulor 4 dl vispgrädde salt och vitpeppar Pressa osten genom en sil eller mosa den väl. Rör ut den med äggulorna och grädde till en slät kräm, salta och peppra. Sänk ugnsvärmen till 175º. Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet. Grädda pajen i ca 45 minuter eller tills den har stelnat. Ev. måste den täckas med folie mot slutet av gräddningstiden. Tag ut pajen och låt den vila i minst 10 minuter innan man kan skära upp den. Pajen är godast varm eller ljummen. Till den här pajen passar en sallad med valnötter, päron och honungsdressing, gärna även några droppar valnötolja. Till den här pajen passar ett glas sauternesvin.
Psst...!
Vill du ta med dig Musikhjälpen i fickan? Ladda hem vår app så kan du fortsätta följa sändningen och önska låtar när du är på språng!
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.