Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Maskrosvin

Publicerat torsdag 22 maj 2003 kl 16.23
I Meny vecka 21 2003
Nu när de sollysande Taraxacum Officiale, med det fula svenska namnet maskrosor, kommer upp ur jorden, skulle jag vilja uppmana alla att en solig morgon gå ut och plocka 3 liter maskrosblommor. Skölj dem noga i kallt vatten och slå sedan 4 liter vatten över blommorna i en stenkruka. Låt stå 46-48 timmar. Sila av saften och pressa ut allt som det går från blommorna. Därefter tillsätter man 2 kg socker till saften och ca 60 g jäst. Blanda noga. Det gula från 2 apelsiner och 2 citroner strimlas och tillsätts, även fruktköttet blandas ner. Täck allt med en ren linneduk och sätt på en tallrik med tyngd. Det hela skall jäsa 3-4 veckor. Sila i tät sil. Häll på noga rengjorda flaskor. Lägg korkar löst på flaskhalsen. Därefter låter man flaskorna stå svalt i minst 6 månader. Då häller man över på nya väl rengjorda flaskor. Finns det en bottensats tar man inte med den. Sisådär vid juletid kan man minnas sommarens nära antågande och ta en klunk ur små glas. Det är ganska sött, men man minns sommaren…. Birgitta Salén, Stockholm
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.