Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Vitlöksgädda

Publicerat onsdag 28 maj 2003 kl 15.44
I Meny vecka 22 2003
1,2 kg gädda (hel fisk) 20 vitlöksklyftor 50 g smör 1 knippa persilja 2 kryddmått timjan 1 dl god vinäger lagerblad salt peppar Såsen: 1½-2 dl vispgrädde 50 g smör Fjälla gäddan, gärna under vatten i diskhon så att inte fjällen sprätter omkring så mycket. Be annars att få hjälp med detta i fiskaffären. Skölj gäddan väl och gnid in den med salt runt om och inuti. Låt den vila en stund, under tiden ansar man vitlökslökslyftorna, men behåller det tunna ytterskalet. Fyll gäddans buk med en skalad och krossad vitlöksklyfta och hälften av smöret samt två lagerblad, timjan och persilja. Peppra lätt över hela fisken. Smöra en form i passande storlek (den ska vara så trång som möjligt) och lägg gäddan 'på magen' i den. Klicka på resten av smöret, lägg i vitlöksklyftorna och sätt in i ugn 225-250º. Ös den flitigt under stektiden, 30-40 minuter. Gädda är en av de fiskar som tål väl tilltagen stektid, särskilt om man öser ordentligt under tiden. När halva stektiden gått tillsätter man vinägern. Fortsätt att ösa då och då. På det viset får gäddköttet en fin smakbrytning. När gäddan fått stekyta och man lätt kan lossa en fena, lägger man upp fisken på varmt stekfat som placeras på den öppna ugnsluckan. Sila stekskyn och tillsätt grädden. Låt såsen koka ihop till hälften. Vispa då ner det kalla smöret så att såsen blir blank och simmig. Smaka eventuellt av med mer salt och peppar. Häll lite av såsen runt om och resten i en såskanna. Garnera med lagerblad, de stekta vitlöksklyftorna samt persiljan. Serveras med kokt potatis och/eller vitt bröd.

Mer om …

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.