Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Brasgädda

Publicerat onsdag 28 maj 2003 kl 15.46
I Meny vecka 22 2003
1 fin gädda Fyllning: persilja dill purjo timjan ½ lagerblad 1 morot 1 gul lök smör peppar citron Skär upp buken på gäddan så snart ni fångat den och lotsat den iland. Gör den ordentligt ren, men besvära er inte med fjällning. Stoppa upp buken med en blandning av persilja och dill, strimlor av purjo, timjan, ½ lagerblad, strimlor av morot, hackad gul lök, smör, krossad hel vitpeppar och några droppar citron. Bind om gäddan så att fyllningen stannar på sin plats. Linda in den först i smörat papper, saltat och pepprat, sedan i lager på lager av en aning vattenbestänkt tidningspapper. Bind ihop till ett hårt paket. Långt i förväg har ni tänt en brasa på den öppna härden. Maka undan bränderna och skjut in paketet i askan. Täck med aska, glöd och nya vedträn. Låt brasan brinna och ägna er åt något annat under en halvtimme. Ett förslag är att redan nu sätta sig till bords och börja med smörgåsbordet eller, om gäddan är rikligt tilltagen och aptiten därför inte bör trubbas av, öka förväntningarna med en iskall Dry Martini och några oliver. Men glöm inte bort att efter denna halvtimme kratsa fram ert nu på ytan förkolnade paket ur glöden. Klipp upp paketet och en ljuvlig doft slår emot er i ångan som står som en sky över gäddan. All sin naturliga smak har den behållit eftersom den kokats enbart i sin egen fuktighet och ytterligare friskats upp med hjälp av de i buken fyllda grönsakerna, som gärna kan bli föremål för er egen specialkomposition. Oskalad mandelpotatis och skirat smör är ledsagare.

Mer om …

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.