Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Reed Alveheim

Publicerat fredag 6 juni 2003 kl 10.03
Sommargästkocken
Gravlaxpaj med timjan och libbsticksås Paj: 3 dl vetemjöl 150 g osaltat smör 4 msk kallt vatten 350 g gravad lax Smula smöret och mjölet, häll i vattnet och knåda till kladdig deg. Låt vila i kyl minst 1 timme. Kavla degen på mjölat bord till ca 2 mm tjocklek. Klä en pajform (30 cm), gärna löstagbar botten, med degen. Lägg i aluminiumfolie och häll över 1 pkt gula ärtor, så att degen hålls nertryckt. Baka i 200º ca 35-40 minuter. Fyllning: 350 g lök 100 g hårdost 4 ägg 1 dl grädde 1 tsk salt 1 krm nymald vitpeppar Skala och skiva löken. Koka upp i vatten eller sautera i het panna någon minut med lite olja. Blanda ner i en bunke med laxen, skuren i cm bitar, riven ost, ägg grädde, salt och peppar. Lyft ur folie och ärtor från det förgräddade skalet. Sprid ut fyllningen jämnt och baka av i 200º ca 45 minuter. Timjan- och libbsticksås: 3 dl gräddfil 1 msk hackad timjan 1 msk hackad libbsticka 2 tsk dilonsenap 1 krm salt 3 knyck på vitpepparkvarnen Blanda alla ingredienserna och låt såsen stå kallt i några timmar, för smakens skull, eller gör den dagen innan. Halstrad gös med smörkokt färskpotatis 600 g färsk potatis ½ l vatten 100 g smör 2 tsk salt 3 knyck på vitpepparkvarnen 1 dl hackade nötter (valfritt) Tvätta potatisen och skär den i ½ cm tjocka skivor. Lägg i en gryta, slå på vatten, lägg i smör, salt och peppar. Koka under lock i 10 minuter, dra åt sidan och blanda i örterna. Låt potatisen stå med örterna i 5 minuter och servera den ljummen till fisken. 600 g gösfilé med skinn (fjällad) Salta och peppra filéerna på båda sidor. Fukta en het stekpanna med lite olja och halstra filéen ca 1 minut på varje sida, eller stryk lite olja på filéerna och lägg på grillen. Hacka en knippe dill och riv skalet av en ½ citron. Blanda ned ½ dl olja och 1 msk vit vinäger. Lägg lite av blandningen över varje filé. Servera med den ljumma potatisen. Citrusmarinerat sidfläsk med spetskålsallad 4 port 800 g rimmat sidfläsk i bit 2 vitlöksklyftor Lägg fläsket i en gryta och täck med vatten. Skär vitlöken i bitar, lägg i och låt koka 1 timme. Marinad: 1 apelsin 1 citron 2 lime 3 msk honung 1 msk kikkoman soja 1 msk HP sauce 1 msk olivolja 2 vitlöksklyftor Riv skalet och pressa saften ur en citron, lime och apelsin. Riv vitlöksklyftorna och blanda alla ingredienserna i en skål. Dra bort svålen på fläsket och skär i cm tjocka skivor. Lägg ner skivorna i marinaden och låt stå över natten. Spetskålssallad: 300 g spetskål (eller färsk vitkål) 1 dl grovskuren koriander (färsk) 2 krm salt 1 msk citronolja 4 knyck på vitpepparkvarnen 250 g kesella Strimla spetskålen tunt. Blanda med övriga ingredienser och låt stå kallt i någon timme så att koriandern hinner sätta smak. Ta upp fläsket ur marinaden och stek någon minut på varje sida på medelstark värme. Ska fläsket grillas bör grillgallret sitta högt upp. Kycklingsallad med förlorat ägg 4 port 600 g kycklinglår (benfritt) 8 dl vatten 3 msk vit vinäger 1 msk salt 1 kvist timjan 1 vitlöksklyfta Koka kycklingköttet i vattnet och kryddorna i 30 minuter. Låt köttet svalna i lagen. Dressing: 3 dl - eller olivolja 2 tsk röd eller vit vinäger 1 krm salt ett par knyck på vitpepparkvarnen 2 dl soltorkade tomater i olja Lägg alla ingredienser i en mixer och mixa tills tomaterna är finfördelade. 2 l vatten 6 msk ättika (12%) 2 msk salt 8 färska ägg Värm upp vatten, ättika och salt till 90º. Knäck äggen ett och ett i en kopp, häll försiktigt ner äggen i det varma vattnet. Lyft upp äggen efter ca 4½-5 minuter och ner i kallt vatten. ca 200 g blandade salladsorter 2-3 tomater 1 rödlök Skilj och bryt ner salladen i bitar. Skär tomaten i grova bitar och finhacka rödlöken. Fördela ner kycklingköttet och blanda med sallad och dressing. Toppa med de förlorade äggen. Grappakryddad nyponsoppa med mandelkex Soppa: 3 dl torkade nypon 1 dl apelsinjuice (drickfärdig) 6 dl vatten 2 dl grappa Blötlägg nyponen i vattnet och juicen över natten. Mixa nyponen och sila genom finmaskig sil. Koka upp med sockret och smaksätt med grappan. Servera soppan ljummen eller varm. Kex: 100 g vetemjöl 100 g florsocker 100 g smält smör 100 g ägg (2 små ägg) 50 g flagad mandel Blanda alla ingredienserna till en slät smet. Bred ut små kex på bakplåtspapper (ca 1 mm tjocka). Strö över flagad mandel och grädda i ugn på 160º tills de är lätt ljusbruna. Servera till soppan och med lite glass. Jordgubbstartelett med kardemummakesella 500 g färska jordgubbar 150 g honung (citron/lime) smördeg (ca 200 g) 2½ dl kesellagourmet ½ dl vispgrädde 3 msk strösocker 10 kardemummakorn (stött) Baka av smördegen i 4 bitar ca 15 minuter på 225º. Picka med gaffel innan så att den ej stiger för mycket. Skär ner jordgubbarna grovt. Hetta upp honungen i en större panna och vänd runt gubbarna så att de blir lite mjuka. Slå rikligt över den gräddade smördegen. Kesella: Vispa kesella, grädde och socker någon minut så att sockret löser sig. Smaka av med kardemumma.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.