Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Majskyckling från Bjäre

Publicerat torsdag 12 juni 2003 kl 09.13
I Meny vecka 24 2003 - Johan Ingelsberg
Majskyckling från Bjäre serverad med lätt syrad kompott på färskpotatis, dill och schalottenlök samt smörad apelsinsky 4 port 2 majskycklingar, ca 1,8 kg styck Sätt ugnen på 90º. Stycka kycklingen med bröstköttet kvar på bröstbenet, ta hand om låren till annat tillfälle. Bryn kycklingen med skinnet nedåt i het panna. Salta, peppra och baka i ugn tills innertemperaturen är 62 º. Tag ut och låt vila minst 30 minuter innan brösten skärs ut. Stek i het panna med skinnet nedåt innan servering för att få skinnet riktigt krispigt. Kompotten: 500 g färskpotatis 1 schalottenlök 1 knippe dill salt, socker och nymalen vitpeppar citronsaft 2 msk olivolja 2 msk smör Skrubba färskpotatisen och koka den i saltat vatten med ett par dillstjälkar. Häll av vattnet och låt ånga av ett par minuter. Krossa grovt och blanda med fint skuren schalottenlök, skuren dill, smöret och olivoljan. Blanda försiktigt och smaka av med salt, socker och vitpeppar. Forma till ett ägg och servera. Såsen: 2 dl kycklingbuljong 1 dl vitt vin 2 msk konc. apelsinjuice 50 g smör salt och vitpeppar Häll buljongen, apelsinjuicen och vitvinet i en kastrull och koka ner till hälften återstår. Vispa i det rumsvarma smöret, smaka av med salt och peppar. Garnityr: Spetskål och torkade tomater Skär spetskålen i bitar och blanchera den i saltat vatten. Kyl direkt i isvatten så att den behåller sin gröna färg. Dela coctailtomater på hälften och lägg dem på ett oljat bakplåtspapper. Torka i ugn ca 2 timmar på 100º.
Psst...!
Vill du ta med dig Musikhjälpen i fickan? Ladda hem vår app så kan du fortsätta följa sändningen och önska låtar när du är på språng!
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.