Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Frusen choklad- och nötmarängtårta

Publicerat torsdag 12 juni 2003 kl 11.06
med vaniljparfait och citrusmarinerade jordgubbar... I Meny vecka 24 2003 - Karin Fransson
Mandelbotten 4 äggvitor 1½ dl strösocker 75 g sötmandel, hasselnötter eller valnötter 75 g mörk choklad (hackad) Fyllning: 2 äggulor 2 msk florsocker 1 tsk vaniljsocker 2-4 cl vaniljvodka eller citruslikör (kan uteslutas) 3 äggvitor 3 dl vispgrädde Rosta mandlarna eller nötterna och hacka dem grovt. Vispa äggvitorna till hårt skum i en väl rengjord bunke, tillsätt ev. en nypa salt, då går det bättre. Tillsätt nu sockret lite i taget och vispa tills det blivit en maräng. Blanda ner choklad- och nöthacket i marängen. Klä botten på en springform med bakplåtspapper och smörj väl på kanterna. Fyll i marängmassan och bred ut väl. Grädda i 175° ca 25 minuter, det ska vara en knaprig yta. Låt kallna och lossa den lite. Fyllningen: Rör äggulor, socker och vaniljsocker tjockt och pösigt, tillsätt vodkan eller likören. Vispa äggvitorna och grädden var för sig till ett elastiskt skum och blanda med äggulesmeten, blanda med varsam hand. Bred ut smeten på den kalla marängbotten. Smeta gärna från mitten till kanten, så det blir en lätt fördjupning, där ska sedan jordgubbarna få plats!! Plasta och ställ i frysen i minst 3 timmar. Tag ut tårtan lite innan serveringen, så parfaiten inte är så hård. Skiva jordgubbarna och blanda med ört- och citrussockret, placera de mitt på tårtan, skapa en härlig jordgubbsträngsel. Strö gärna över lite extra av citrussockret och dekorera med basilika och citronmeliss. Njut!!
Psst...!
Vill du ta med dig Musikhjälpen i fickan? Ladda hem vår app så kan du fortsätta följa sändningen och önska låtar när du är på språng!
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.