Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Karin Franssons julmat

Publicerat onsdag 17 december 2008 kl 13.01

I Meny vecka 51 2008
Karin bjuder på tomatsill, senapssill, gravad strömming med citrussås och senaps- och apelsingriljerad julskinka.

Karin Franssons julmat


Tomatsill (picant):
4 matjessillfiléer (eller urvattnade saltsillfiléer)
1 rödlök

Lag:
½ dl ättiksprit
1 dl vatten
1 dl socker
½ dl rödvin
 2-3 msk tomatpuré
 2 msk olja
 2 krossade lagerblad
 2 msk dillfrö
 1 knivspets malen nejlika
 1 msk krossad kryddpeppar
 
Skölj sillfiléerna väl och skär dem i bitar. Skala och hacka löken. Varva sill och lök i en skål. Blanda samman ingredienserna till lagen och häll den över sillen. Låt stå kallt 2 dygn före serveringen.
 
Senapssill:
4 urvattnade salta sillfiléer

Lag:
½ l vatten
1 dl ättiksprit, 12 %
½ dl socker

Sås:
1 dl vanlig svensk senap
1 dl svensk stark senap
1-2 msk grovmalen senap
1 stänk Wortchestershirsås
4 msk socker
2-3 msk vinäger
nymalen vitpeppar
6 msk matolja
1 dl finhackad dill

Att reda av med:
2 äggulor
1½ dl crème fraiche

Skölj sillfiléerna väl. Blanda samman ingredienserna till lagen, koka upp och låt kallna. Häll den sedan över sillfiléerna och låt stå kallt över natten. Ta upp filéerna och skär dem i bitar. Blanda samman ingredienserna till såsen, rör slutligen ner äggulorna och crème fraichen, nu blir såsen krämig och härlig! Lägg sillen i en bunke och häll såsen över. Ställ sillen kallt 1 dygn före serveringen.
 
 
Gravad Strömming:
600 g strömmingsfiléer

Lag:
5 dl vatten
1 dl ättiksprit, 12 %
1 msk salt
1 msk socker

Dra av skinnet på strömmingsfiléerna. Blanda ihop lagen och lägg ner dem dragna strömmingsfiléerna i den, täck av och ställ kallt till nästa dag, dem ska så minst 8 timmar i lagen. Tag upp strömmingsfilèerna, som nu är vita i köttet, låt dem rinna av ordentligt.

Citrussås:
3 äggulor
2 fint rivna vitlöksklyftor
½ tsk salt o. nymalen vitpeppar
ev. några droppar flytande honung
2 dl solrosolja + 1 dl jungfruolja (oliv)
några droppar citronolja (finns i handeln)
fint rivet skal från 1 limefrukt
fint rivet skal från 1 citron
2 msk pressad citronsaft
2 msk pressad limesaft
1-2 msk crème fraiche
½ msk stark svensk senap

Rör ihop äggulorna med saltet och den pressade vitlöken, vispa ner oljan först i en tunn stråle tills det börjar bli en tjock majonnäs, fortsätt med oljan, vispa stadigt, så oljan går ordentligt in i äggulorna, när all olja är förbrukat, tunnar man ut majonnäsen med citron- och limesaftsaft och citrusskalet och honung, rör till sist ner crème fraiche och senap. Lägg ner den väl avrunna strömmingen. Ställ kallt ett dygn. Här passar det med dragon som extra krydda, tillsätt gärna lite smulad torkad eller fint hackad färsk dragon. Man kan naturligtvis även använda färdig köpt äkta majonnäs, tillsätt då bara citrussaft och skal samt crème fraiche och senap, spetsa med lite honung och vitlök.

Senaps- och apelsingriljerad julskinka:
Till 1 julskinka
1 äggula
2 msk svensk stark senap
2 msk apelsinmarmelad (typ: engelsk)
1 tsk färsk riven ingefära
1 knivspets malen nejlika
1 tsk gelatinpulver
2 msk ströbröd

Sätt ugnen på 225°. Skär loss svålen på den kokta skinkan. Jämna till ytan, ev. skärs lite av fettet bort (efter eget tycke). Skär nu med en kniv rutor i späcket. Blanda ihop alla ingredienser till griljeringen och pensla på skinkan, inte allt för tjockt! Sikta över ströbrödet och tryck till det ordentligt. Sätt in i ugnen i ca 10-15 minuter, kolla gärna ibland. Vill man, så kan man sticka ner hela nejlikor runt om i skinkan, det då efter att griljeringen penslats på. Obs. Jag använder gärna gelatinpulver i griljeringen, då blir inte griljeringen så kladdig och fäster bättre på skinkan!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".