Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kartongviner

Publicerat onsdag 25 juni 2003 kl 16.18
Karsten Thurfjell 030625
Ett relativt nytt fenomen på vår dryckesmarknad är kartongvinerna, som på bara några år tagit över en stor del av vår vinmarknad. Och det kulminerar på sommaren – förra året passerade då kartongvinerna hälften av försäljningen, och vår vinprovare Karsten Thurfjell tror att ökningen fortsätter i sommar. Inslag: Ja, speciellt nu när kartongvinerna har blivit bättre, det tvingades till och med såna vinsnobbar som jag erkänna när vi provade igenom dom populäraste. En del tror på 60% kartongvin av försäljningen i sommar, och framgångarna har medfört en ökad acceptans från både konsumenter och producenter. För i början fanns det faktiskt producenter som rent ut sa att folk som dricker kartongvin är sämre människor och ska följaktligen ha sämre viner. Men med förbättrad teknik - och attityd – är nu många viner på Bag in Box pigga, fräscha och fruktiga vardagsviner, en del riktigt kraftiga och gedigna, främst syditalienska Primitivo-viner, alla gjorda för omedelbar konsumtion. Det har nu också trängt igenom att bagarna inte håller mer än ca ett halvår, och fler och fler av dom datummärks, så var noga med det där. Och jag vill också poängtera att när jag pratar om kartongviner, så menar jag uteslutande Bag in Box. Vinerna på tetrapak är faktiskt så gott som alltid jättedåliga. Små och behändiga, visst, men papper är ingen vidare förpackning, och det mesta blir snabbt oxiderat, om det ens var drickbart från början. Så håll er till boxarna, och undvik okända hyllvärmare. Dom mest sålda är dom mest omsatta med färskaste innehåll, och det säger sig själv att det här gör sortimentet ännu mer likriktat. Snart står vi där i butikerna, samlade kring några pallar med storsäljarkartonger, och allt det andra utstyrt ur sortimentet. Nej, det ska vi väl inte tro, men det vi vinner på att avdramatisera umgänget med vinet – det som många upplevt som en befrielse genom kartongerna, att det inte ska behöva vara så märkvärdigt med vin, det innebär också ett par steg bakåt i utvecklingen av det aktiva vinintresset, av nyfikenheten. Fortfarande tycks en del av oss stå kvar där i bonnajorden med mössan i hand och inte vilja göra sig märkvärdig, en del av oss som aldrig skulle drömma om att snurra på vinglaset för att få upp doften bättre. För mig är snarare problemet att boxarna innehåller så mycket. Som bortskämd vinprovare söker jag ständigt nya sensationer och tycker det skulle vara hemskt att behöva dricka upp tre liter av samma vin. Nåväl, det som vi alla söker är i alla fall prisvärde, och när det gäller Systemets mest sålda rödvin just nu, italienska Mauro Primitivo, ett fylligt, kryddigt och generöst, solmoget lite russintonat grillvin med stadiga tanniner, så motsvarar 194 kronor för tre liter ett flaskpris på 48:50, för att inte tala om utmärkta sydfranska Chenet Cabernet-Syrah, som nu är nerpetad till andra plats, som kostar 179, alltså 45 kronor flaskan, eller Il Conte Primitivo Negroamaro för 170, alltså nere på 42:50. Med tanke på inflationen har vi nog aldrig haft så prisvärda viner som nu, om man räknar antal anständiga centiliter per krona. Och prisvärdet sitter mer i generositet och mindre i finess. Det här är som sagt utmärkta grillviner, att skölja ner ganska kraftiga köttbitar med, och det finns många fler i den här stilen, om man går upp lite i ambitionsnivå: italienska Allegro Sangiovese Primitivo för 200, sydfranska Rabiega Rouge och Reserve de la Condamine, båda för 229 kronor. Jag skulle önska mig fler bra lite lättare rödviner på kartong, av allroundtyp, buffetvin på box. Det äts uppenbarligen väldiga mängder kyckling och kalkon i sommar, även marinerat på grillen, och grillad fisk trivs bra med ett friskt fruktigt rödvin. Lite åt det hållet går sydfranska Le JaJa de Jau, Jaja de Jau som det stavas, med lätt rabarbertonad sommarfrukt från druvsorten Grenache och lite kola från Syrah. Le JaJa kostar 179 kronor, och vissa buffetkvaliteter har också Bengt Frithiofsson Collection Sangiovese för 199, även om jag tycker det har blivit kraftigare i år och mer grillinriktat. Även norditalienska storsäljaren Pasqua Cabernet Merlot för 185 kronor är rätt bra allround med lite körsbärsbitter frukt. Men det är nog så att dom lätta delikata rödviner, som Barbera, Beaujolais eller Chinon från Loire, dom gör sig bäst på flaska. Annars går ju ett kraftigt vitt vin bra som allround vid buffén eller picknicken, och det finns det gott om på kartong, ungerska Dunavar Chardonnay för 179 kronor t ex, eller sicilianska Santagostino Cataratto-Chardonnay för 199, med en rejäl dos ekspån, liksom australiska Lindemans Chardonnay för 209. Samma sak här, mer kraft och generositet än elegans, men det är sånt man uppskattar utomhus, med havsvindar, svett och grillos i näsan. För skaldjuren finns också några säkra kort med Lurtons utmärkta Les Fumées Blanches i spetsen för 199, en sauvignon med bra, friskt gräsig frukt, och så Systemets dyraste kartongvin, chablis-odlaren Brocards eleganta mineralprov Jurassique Chardonnay, som kostar hela 339, men som trots detta sålt bra och visat att man kan förpacka riktigt ambitiösa viner på kartong – om dom blir uppdruckna i tid. Vita 12993 Dunavar Chardonnay, Ungern 179:- 12464 Santagostino Cataratto-Chardonnay, Sicilien, Italien 199:- 22139 Les Fumées Blanches, Pays d´Oc 199:- 16457 Lindemans Chardonnay, South Eastern Australia 209:- 5688 Jurassique Chardonnay, Bourgogne 339:- Röda 32409 il Conte Primitivo Negroamaro, Apulien, Italien 170:- 12808 Chenet Cabernet-Syrah, Pays d´Oc, Frankrike 179:- 22150 Le Jaja de Jau Syrah-Grenache, Pays d´Oc, Frankrike 179:- 7530 Pasqua Cabernet Merlot, Venetien, Italien 185:- 32364 Mauro Primitivo, Apulien, Italien 194:- 22322 Bengt Frithiofsson Collection Sangiovese, Apulien, Italien 199:- 32411 Allegro Sangiovese Primitivo, Apulien, Italien 200:- 3342 Rabiega Rouge, Provence, Frankrike 229:- 12804 Reserve de la Condamine, Fitou, Frankrike 229:-
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.