Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Rödkål med glögg, lingon och äpple

Publicerat fredag 19 december 2008 kl 10.45

I Meny vecka 51 2008
Kan serveras varm som kall!

1 rödkålshuvud
1-1½ dl cidervinäger
2+2 matäpplen
1 röd lök (hackad)
2 dl rårörda lingon
2 dl glögg
1 dl skinkspad eller köttbuljong
1 bit kanelstång
1 knivsudd malen nejlika
1 tsk stött kryddpeppar
2 lagerblad
3 msk russin eller korinter
salt och peppar
2 msk svartvinbärsgelé

Dela rödkålen, skär bort rotstocken och strimla kålen. Tärna 2 äpplen med skalet kvar och blanda med den finstrimlade kålen. Rör ner glöggen, kryddpeppar, lagerblad, kanel, nejlika och russin. Blanda ihop, täck av och låt marinera några timmar eller över natten. Tag sedan fram en rymlig gryta, smält lite smör och fräs lökhacket däri. Tillsätt den marinerade kålen, även vätskan som bildats och häll på skinkspadet samt vinägern och svartvinbärsgelén. Koka upp, sänk värmen och låt puttra i ca 30 minuter. Skala de resterande 2 äpplena och skär dem i grövre tärningar, lägg ner dem till kålen tillsammans med lingon. Salta och peppra och låt puttra i ca 10 minuter till. Nu ska kålen vara mör och vätskan ska ha kokat in i kålen. Låt puttra lite till om så inte är fallet. Smaka av med ev. lite mera syra eller sötma. Avgör själv hur syrlig och söt kålen ska vara, det kan även behövas lite mera av kryddorna. Den här kålen är även god kall, den blir nästan som marmelad.     

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".