Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Mousserande nyår 2008

Publicerat tisdag 30 december 2008 kl 09.13
1 av 2
2 av 2

Inga tecken tyder på att konsumtionen av Champagne och mousserande viner skulle ha minskat med de sämre tiderna, snarare tvärtom. Har man skaffat sig vanan är det kanske det man håller fast vid, när större ekonomiska beslut skjuts på framtiden.

Vår vinprovare Karsten Thurfjell har botaniserat bland det mousserande bubblet. 

De exklusiva specialchampagner som kommit nu i november-december har i alla fall haft en strykande årgång, och ska jag rekommendera något att handla i mellandagarna får jag nog hålla mig till det ordinarie sortimentet.

Den årliga genomdrickningen av sortimentet bekräftade i alla fall att standarden blir bättre och bättre på det bubbel som görs utanför Champagne – och att den innanför gränsen blivit märkbart dyrare, på grund av ökad efterfrågan på i stort sett alla marknader, men förhoppningsvis med en lätt inbromsning framöver.

Vad är det då man får för det högre pris som Champagne betingar? Ja, det är längre lagring - de där tre åren på jästfällningen, plus mineraltonerna från den kritiga jorden.

Men exempelvis katalanska Cavan Anna de Codorníu görs också med klassisk jäsning på butelj, och får en mångfacetterad smak för 89 kronor. För att inte tala om billiga klassikern Chapel Hill Sparkling Chardonnay för 59 kronor. Inte smakar det som Champagne, men dricker man det korrekt kylt, så är det ju faktiskt torrt, kallt – och nästan gratis.

Många gamla favoriter håller stilen väl, italienarna Tommasi Bianco di Custoza för 89 och Rotari Brut Riserva för 98, och sydafrikanerna Graham Beck för 99 och Pongracz för 109 – dom två sista faktiskt ganska champagnelika.

Det lite nya är i så fall att bubblet från Bourgogne är så bra. Dom båda Crémant de Bourgogne, Geisweiler för 83 kronor och Perle de Vigne från Louis Bouillot för 92 är inga fruktbomber som imponerar kanske, men rena, stilsäkra och balanserade. Dessutom har det ju kommit en Crémant de Bourgogne Rosé, med fina hallontoner och pigg syra för 89 kronor, denna nykomling från Blason de Bourgogne har numret 7687, en värdig utmanare till norditalienska publikfavoriten Rotari Rosé för 98 kronor.

Vi har dessutom fått en billig ekologisk skumpa i beställningssortimentet, Ecologica Sparkling Chardonnay från italienska Veneto för 79 kronor, mycket fruktig och aningen godistonad, men snäll och generös för ett ekologiskt bubbelår 2009, numret 75045 för Ecologica Sparkling Chardonnay.

Sen kan jag inte förstå att det säljs så mycket halvtorrt bubbel – jag kan inte befria mig från intrycket att det är firmornas sämsta vin som hamnar i dom halvtorra tankarna, med devisen ”lite socker i botten så går även dom slattarna ner”. Så – då hamnade jag i snobbfacket.

Och då kan jag ju lika gärna runda av med några lämpliga champagner. Provningen bjöd inte heller här på några större överraskningar. Dom flesta gamla favoriter höll, och dom som brukar underprestera fortsätter att göra det.

Fast nu börjar mina favoriter bland dom stora husen, Ruinart, Veuve Clicquot, Louis Roederer och Bollinger bli väl dyra, på väg upp mot 400-kronorsvallen.

Då har några av kooperativen och småodlarna behållit sina snällare priser, som Palmer, Jacquart, Bonnaire, Pierre Peters och nykomlingarna Michel Turgy, De Saint Gall och inte minst Baron Fuenté, för oslagbart låga priset 173 kronor – och det smakar som Champagne, numret 7522 för Baron Fuenté Tradition Brut, som finns i väldigt få butiker men som kan beställas hem.

Baron Fuenté gör också den ekologiska Galipettes för 250 kronor, som ännu finns kvar lite här och där.

För den som vill skåla i alkoholfritt väljer jag med viss tvekan australiska Billabong Sparkling Brut, eller kanske Chapel Hill Sparkling Collection Doux. Båda är billiga, 39 och 37 kronor, och är helt fria från alkohol, men har desto mer socker, ett halvt hekto var, drygt.

Vill man ha en bubblande torr alkoholfri måltidsdryck så rekommenderar jag i stället den engelska cidern Stowford Press - härligt frisk och lagom torr med kraftig äpplearom, kostar 10 kronor och finns liksom dom andra alkoholfria dryckerna i alla butiker.

Mousserande

7649 Chapel Hill Sparkling Chardonnay, Ungern  59:-

99665 Villa Africa Sparkling, Sydafrika 67:-

B75045 Ecologica Sparkling Chardonnay, Veneto, Italien 79:-

7685 Crémant de Bourgogne Geisweiler, Frankrike 83:-

22101 Tommasi Bianco di Custoza Brut, Italien  89:-

7688 Crémant de Bourgogne Perle de Vigne, Louis Bouillot, Frankrike 92:-

7567 Rotari Brut Riserva 2001, Trentino, Italien  98:-

7410 Dopff Brut, Cr’åemant d’Alsace, Frankrike 98:-

7507 Graham Beck Chardonnay Pinot Noir Brut, Sydafrika  99:-

7628 Pongrácz Brut, Sydafrika  109:-

96553 Kim Crawford Rory Brut 2003, Marlborough, Nya Zeeland 129:-

7507 Graham Beck Blanc de Blancs Brut, Sydafrika  149:-

Mousserande Rosé

7687 Crémant de Bourgogne Rosé, Blason de Bourgogne 89:-,

7701 Rotari Rosé, Trentino, Italien 98:-

Champagne

7522 Baron Fuenté Tradition Brut 173:-

7702 Jacquart Brut Mosaïque 209:-

7372 Palmer & Co Brut  214:-

7342 Bonnaire Brut Tradition  229:-

7591 Michel Turgy Brut 229:-

7460 Castellane Party Box 2000 Låda med 6 flaskor 1548:-

7686 André Clouet Grande Réserve 249:-

7332 Piper-Heidsieck Brut 249:-

75045 Baron Fuenté Galipettes 250:- (Ekol.)

7867 Palmer Millésime Brut 2000 254:-

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".