Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Flädergravad lax

Publicerat torsdag 3 juli 2003 kl 13.08
(ur Bara bär av Jens Linder) I Meny vecka 27 2003
Här får gravlaxen bara en försiktig och mild flädersmak. Kan serveras med hovmästarsås , men den blir godare i en sallad, på smörgås eller med citronklyfta och kvarg. Livsmedelsverket rekommenderar att fisk som ska gravas bör frysas i minst två dygn, antingen före eller efter gravning. Det tar död på eventuella parasiter men gör också köttet torrare och mindre delikat. 6-8 portioner 600 g laxfilé, färsk eller fryst som tinat 4 msk salt 2 msk strösocker 50cl svensk alkoholsvag söt flädercider 2 tsk finhackad gräslök kvarg (exempelvis kesella) och citronklyftor till servering Ta bort benen ur laxfilén med fingrarna eller med en tång. Blanda salt, sockerm cider och gräslök väl och häll i en avlång form. Lägg i laxen. Täck formen med plastfolie. Låt stå i två dygn. Vänd ett par gånger. Skär tunt och servera.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".