Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Flädergravad lax

Publicerat torsdag 3 juli 2003 kl 13.08
(ur Bara bär av Jens Linder) I Meny vecka 27 2003
Här får gravlaxen bara en försiktig och mild flädersmak. Kan serveras med hovmästarsås , men den blir godare i en sallad, på smörgås eller med citronklyfta och kvarg. Livsmedelsverket rekommenderar att fisk som ska gravas bör frysas i minst två dygn, antingen före eller efter gravning. Det tar död på eventuella parasiter men gör också köttet torrare och mindre delikat. 6-8 portioner 600 g laxfilé, färsk eller fryst som tinat 4 msk salt 2 msk strösocker 50cl svensk alkoholsvag söt flädercider 2 tsk finhackad gräslök kvarg (exempelvis kesella) och citronklyftor till servering Ta bort benen ur laxfilén med fingrarna eller med en tång. Blanda salt, sockerm cider och gräslök väl och häll i en avlång form. Lägg i laxen. Täck formen med plastfolie. Låt stå i två dygn. Vänd ett par gånger. Skär tunt och servera.
Psst...!
Vill du ta med dig Musikhjälpen i fickan? Ladda hem vår app så kan du fortsätta följa sändningen och önska låtar när du är på språng!
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.