Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Rimmad kyckling

Publicerat onsdag 21 januari 2009 kl 16.08

I Meny vecka 4 2009

Det här är en av mina rätter som jag är mest stolt över. Kycklingen blir så saftig och smakrik och tillbehöret, krämig potatis lagad som italiensk risotto, är kongenialt. Kokta grönsaker, t.ex. brysselkål, haricots verts eller strimlad savoykål, smakar utmärkt till.

4 rejäla port

1 hel kyckling, ca 1,2 kg

Saltlake:
2 l vatten
6 msk salt
2 tsk torkad rosmarin
1 tsk torkad kyndel eller timjan

Glasyr:
2 msk japansk soja
2 msk honung
2 msk citron

Koka upp alla ingredienserna till saltlaken. Låt kallna. Lägg ner kycklingen i den kalla saltlaken och låt stå i kylskåp i ca 15 timmar. Låt kycklingen rinna av i en sil eller ett durkslag. Sätt ugnen på 225º. Blanda glasyren och pensla kycklingen med ungefär hälften av den. Ställ undan resten så länge. Lägg kycklingen i en ugnsfast form och sätt in den i ugnen på mittfalsen. Ugnsstek i ca 25 minuter eller tills kycklingen fått fin färg. Sänk värmen till 150º. Pensla kycklingen med resten av glasyren. Stek kycklingen tills den är precis genomstekt (det tar ytterligare 35-45 minuter). Leden i kycklinglåret brukar bli klar sist, så stick in en kniv där och kontrollera att köttet är ljust och inte blodigt. Skär upp kycklingen eller servera den hel och skär upp den vid bordet.

Potatis som risotto

4 port
1 finhackad vitlöksklyfta
½ finhackad gul lök
1 msk smör
1 msk olivolja, extra virgin
1 dl vitt vin
2 dl vispgrädde
5-6 potatisar av mjölig sort
½ tärning kalvbuljong eller hönsbuljong
svartpeppar ur kvarn
1 dl riven sveciaost eller
pecorino- eller parmesanost
ev. lite salt 

Den här rätten lagas helt enkelt som en italiensk risotto men med potatis istället för ris. Fräs vitlök och lök försiktigt i smör och olivolja tills hacket blir genomskinligt men inte brynt. Häll på vitt vin och låt koka utan lock tills bara en bottenskyla återstår. Häll i grädden med buljongtärningen och låt koka ner till ungefär hälften. Skala under tiden potatisarna och skär dem i centimetertjocka bitar. Lägg dem i såsen och låt sjuda under ständig omrörning. Peppra. Tag av kastrullen från värmen när potatisbitarna mjuknat. Tillsätt osten och rör om så att den smälter. Smaka av och tillsätt eventuellt lite salt. Koka inte upp såsen igen: den grynar sig om den får koka.

Jens Linder, Det glömda köket


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".