Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Sotare

Publicerat onsdag 1 januari 2003 kl 10.44
Sven-Åke Larsson och Åsa Söderberg

Sven-Åke Larsson och Åsa Söderberg
Menys gästkockar januari 2003

1-1½ kg hel strömming
½ dl fint salt
50 g smör dill salt och peppar några droppar citron.

Rensa strömmingen, eller som vi säger som kommer från Hälsingland; gila strömmingen. Bort med huvud och innanmäte men ryggbenet skall vara kvar. Skölj och torka strömmingen. Hetta upp en gjutjärnspanna rejält, strö i salt i pannan lika tätt som sand på ett sandpapper. Sätt på köksfläkten på högsta läget och lägg i strömmingarna. Stek dem tills de har fått ordentlig färg mörkt brun till svart. När strömmingsstjärten lättar från pannan är dom klara att vändas. Sedan likadant på andra sidan. Serveras med kokt skalpotatis och dillsmör, knäckebröd och en god ost, gärna öl och en snaps till.

Dillsmör: rumstempererat smör, hackad dill, salt och peppar och några droppar citron saft blandas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".