Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Karamelliserade äpplen med vaniljparfait

Publicerat onsdag 1 januari 2003 kl 14.20

Gästkock Henrik Norström
I Meny 2003

6 portioner:
3 äpplen (Royal Gala)
100 g socker
100 g smör
2 msk citronjuice
Parfait:
200 g socker
2 dl vatten
3 äggvitor
1½ dl crème fraiche
1½ dl grädde
½ vaniljstång
Koka socker och vatten till en temperatur på 117. Häll sockret i en jämn stråle över äggvitan (som vispats i 30 sekunder) under vispning. Vispa marängen kall. Skrapa ur vaniljstången med en sked. Vispa grädde, vaniljkärnor och crème fraiche, till fast konsistens. Blanda marängen och gräddvispet med hjälp av en slev. Frys parfaiten omgående i portionsformar eller i terrinform. ( parfaiten är mjuk direkt från frysen) Skala äpplena och tag ut kärnhuset, skär varje halva i 4 klyftor. Smält sockret till gyllenbrunfärg, lägg i smör, citron och äpplen. Koka äpplena mjuka. Servera äpplena med parfaiten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".