Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Sparrismoln med äppelsallad och quinoagryn

Publicerat lördag 1 maj 2004 kl 14.10

Gästkock Niklas Ekstedt, maj 2004

6 portioner

Sparrismoln:
2 l grönsaksbuljong
2 schalottenlökar
skal och ändar av 20 vita sparrisar
2 gelatinblad

Gartnityr:
6 sparrisar
1 stort äpple
½ dl blandade örter
2 msk friterade quinoagryn
1 msk olivolja
1 tsk äppelvinäger
salt och peppar 

Börja med sparrismolnen genom att koka en sparrisbuljong på grönsaksbuljong, skivade schalottenlökar samt skal och ändar av vit sparris. Låt stå och dra vid sidan av spisen i 20 minuter. Sila och koka ner till hälften. Kyl ner 2 dl av buljongen till 2º. Blötlägg gelatinet och smält samman med resterande buljong. Vispa det fluffigt. Montera ner den kalla buljongen i en fin stråle så att det bildas en smet, som liknar vispad äggvita. Häll upp i en form klädd med plastfolie och låt den stå i kylen i ungefär 3 timmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".