Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Rökt sik med färskost och syrad kål

Publicerat torsdag 1 april 2004 kl 14.14

Gästkock Sebastian Karlsson, april 2004
Medeltida Meny

1 sik, ca 500 g
1 dl salt
1 l vatten
1 l filmjölk
ängssyra
citronsaft från en citron
1 kvarts vitkålshuvud
1 msk honung
2 msk äppelcidervinäger
kummin
salt och peppar

Gör en 10 procentig rimningslag, d.v.s. 1 dl salt till 1 l vatten.
Lägg filéerna i lagen ca 30 minuter. Rök dem sedan ca 6 minuter i en aburök. Koka ett oöppnat filmjölkspaket i vatten ca 45 minuter eller kör paketet i diskmaskinen motsvarande tid. Sila av vasslen genom silduk och smaksätt ”osten” med salt, peppar, citronsaft och gärna lite ängssyra. Strimla kålen fint och fräs den i lite smör. Tillsätt en msk honung och lite äppelcidervinäger. Smaksätt med salt, peppar och kummin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".